Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Wat heeft Newton te maken met data?

Data-zwaartekracht: hybrid data analytics

Sta jij met je beide benen op de grond? Iedere dag word je, bewust of onbewust, geconfronteerd met de aantrekkingskracht van de aarde. Deze zwaartekracht was er natuurlijk al veel langer maar Newton en een vallende appel waren noodzakelijk om dit fenomeen te verklaren.  Zo ontstond de zwaartekrachttheorie. In het huidige tijdperk van de cloud zien we een nieuwe vorm van zwaartekracht ontstaan: data-zwaartekracht. Maar wat is het precies en wat voor implicaties heeft deze nieuwe vorm van zwaartekracht op uw organisatie?

De cloud revolutie

Data en applicaties werden in het verleden voornamelijk lokaal gehost. In de laatste jaren zien we een steeds verdere verschuiving naar de cloud. Er zijn echter maar weinig bedrijven die volledig zijn overgestapt op de cloud. Er bestaan veel hybride omgevingen waarbij data, applicaties en services op meerdere locaties worden gehost.

De aantrekkingskracht van data

Data is alleen nuttig als medewerkers het snel kunnen raadplegen om direct antwoorden te krijgen op hun vragen. Bij hybride omgevingen kunnen echter verschillende uitdagingen ontstaan, denk bijvoorbeeld aan een langere wachttijd en een lagere doorvoersnelheid. Door applicaties en services te hosten op dezelfde plek als data, worden deze effecten verminderd. Om deze reden heeft data de neiging om applicaties en services aan te trekken naar de plek waar de data wordt opgeslagen.

Hybrid data analytics

Zolang alle data, applicaties en services echter nog niet volledig in de cloud worden gehost, kunt u gebruik maken van hybrid data analytics. Een hybride analytics model ondersteunt zowel uw on-premise als cloud technologieën op het gebied van data, infrastructuur en applicaties. Dit geeft u de flexibiliteit om uw data analytics mee te laten ontwikkelen met uw beweging naar de cloud.

Hoe data-zwaartekracht uw analytics naar de cloud trekt

Wilt u nog meer weten over data-zwaartekracht en de beste opties voor een hybrid data analytics aanpak? Download dan de volledige whitepaper Hoe data-zwaartekracht uw analytics naar de cloud trekt.