Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Is een zakelijke rekening echt nodig voor je bedrijf?

De afgelopen jaren is het aantal zelfstandig ondernemers sterk gegroeid. Steeds meer mensen maken de overstap van werken voor een baas naar werken op de manier die zij willen. De vrijheid die met deze vorm van werken komt, spreekt veel mensen aan. Echter, er kleeft ook een aantal nadelen aan het zelfstandig ondernemen. Je moet namelijk je eigen administratie bijhouden. Het goede nieuws is dat je dit goed kunt organiseren wanneer je de juiste maatregelen treft. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt zorgen dat je je boekhouding op orde hebt en dat je niet in de problemen komt met de Belastingdienst.

Open gelijk een zakelijke bankrekening voor je bedrijf

Iedereen die voor zichzelf aan de slag gaat, moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Vaak denken nieuwe ondernemers dat ze daarna niets meer hoeven te regelen. Dat is echter onjuist. De tweede, essentiële stap zou moeten zijn dat ze gelijk naar de bank gaan, zodat ze met zakelijk bankieren kunnen beginnen. Het belang van een zakelijke bankrekening voor je bedrijf kan nauwelijks onderschat worden. Met een zakelijke rekening hou je het overzicht over je financiën en dat is cruciaal gedurende de beginperiode van je bedrijf. Regelmatig zien we zelfstandigen die hun persoonlijke rekening gebruiken voor hun bedrijf. Dat is niet illegaal, maar het leidt snel tot verwarring. Je wilt namelijk niet per ongeluk privé geld uitgeven dat eigenlijk voor je bedrijf bedoeld was. Heb je een zakelijke rekening, dan kun je jezelf een vast maandelijks bedrag uitkeren, zodat je weet wat je zowel zakelijk als privé te besteden hebt. Dit zorgt voor overzicht en dat heb je nodig.

Een zakelijke rekening openen is online zo geregeld

Vroeger moest je een afspraak maken bij de bank zelf wanneer je een rekening wilde openen. Tegenwoordig hoeft dat al lang niet meer. Je kunt namelijk een zakelijke rekening online openen. Je kunt even naar de site van je bank gaan en daar bekijken welke van de beschikbare opties het beste bij je wensen aansluit. Weet je nu al dat je in de toekomst personeel wilt aannemen die ook uitgaven zullen doen voor je bedrijf? Zorg er dan voor dat je een rekening aanvraagt met meerdere bankpassen. Het is namelijk beter om nu alvast je zaakjes goed te regelen, zodat je gelijk kunt opschalen met je bedrijf wanneer dat nodig is. Weet je niet precies wat het beste bij je bedrijf past? Dan kun je altijd even contact opnemen met een adviseur van je bank. Deze staat altijd voor je klaar om je gelijk van dienst te zijn.

Zorg dat je een goede indruk maakt op je klanten

Heb je eenmaal een zakelijke rekening, dan kun je deze koppelen aan boekhoudsoftware. Zo heb je veel minder werk van je administratie en toch is alles altijd op orde. Een zakelijke rekening zorgt er daarnaast niet alleen voor dat je zelf meer overzicht over je financiën houdt, maar ook dat je een betere indruk maakt op je klanten. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf met een eigen naam, dan is het verwarrend dat je klanten hun geld moeten overmaken naar een rekening die niet je bedrijfsnaam heeft. Dat zorgt altijd voor verwarring en verwarring kan leiden tot wantrouwen. Dat kan je klanten kosten en dat wil je niet. Zorg er daarom voor dat je een duidelijk beeld presenteert richting je klanten zodat ze weten wat ze van je kunnen verwachten. Wil je je zaakjes gelijk regelen? Informeer gelijk bij je bank.