Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Alles wat je moet weten over cybersecurity in 2024

Cybercriminaliteit is al lange tijd een probleem en de kans is groot dat dit in de toekomst ook nog wel een probleem blijft. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat we steeds meer digitaliseren als samenleving. We krijgen bijvoorbeeld minder fysieke post, bedrijven werken met geautomatiseerde betalingssystemen en ook voor het regelen van zaken bij vrijwel alle overheidsorganisaties moet je tegenwoordig een DigiD hebben.

Hartstikke fijn aan de ene kant, maar tegelijkertijd maakt dit onze samenleving ook kwetsbaar. Om die reden worden er tegenwoordig veel maatregelen genomen tegen cybercriminaliteit. Maar hoe staan we er in 2024 dan eigenlijk voor? In dit artikel maken we de balans even op.

Cloud services zijn kwetsbaar

Slimme cybercriminelen onderzoeken natuurlijk waar kwetsbaarheden liggen en daarna vallen ze aan. Op dit moment werken veel bedrijven en organisaties in de cloud en om die reden is dit ook een aantrekkelijke plaats voor cybercriminelen.

In de cloud zijn bijvoorbeeld veel bedrijfsgegevens te vinden en je wilt niet dat die in handen komen van de criminelen. Daarom is het belangrijk om veel aandacht aan de beveiliging van je cloud te besteden. Daar kan managed cloud hosting wellicht aan bijdragen en daarnaast zijn er ook verscheidene andere maatregelen die je kunt nemen.

Denk aan het identificeren van de eventuele risico’s of ethical hackers inhuren. Zij kunnen kijken waar de lekken zitten en vervolgens kun je dit door experts laten oplossen. Zo blijft het werken in de cloud veilig en dat is goed, want cloud diensten kennen veel voordelen. Werken in de cloud is immers praktisch, zorgt voor kostenreductie en met een goede beveiliging loop je minder risico op datalekken of nog ergere problemen.

Er is nu strengere EU-wetgeving

Ook de Europese Unie is zich bewust van de vele risico’s van cyberdreiging en daarom zijn er in 2024 ook weer nieuwe EU-regels. De NIS-richtlijn is in 2024 vervangen door de NIS 2-richtlijn. Als je sector onder de NIS 2-richtlijn valt, dan krijg je te maken met verschillende verplichtingen. In de eerste plaats heb je een zorgplicht. Organisaties en bedrijven moeten zelf beoordelen wat de risico’s zijn en passende maatregelen nemen. Krijg je te maken met een cyberincident? Dan ben je ook verplicht om deze te melden.

Natuurlijk is er ook iemand die dit allemaal gaat controleren. Dus als de richtlijnen voor jouw organisatie gelden, dan kan het zijn dat een onafhankelijke toezichthouder gaat controleren of je alles op orde hebt.

De ontwikkeling van AI draagt bij aan de beveiliging

AI wordt voor verschillende doeleinden gebruikt in 2024 en draagt ook bij aan de cyberbeveiliging. AI werkt immers veel sneller dan een mens en kan binnen korte tijd gegevens analyseren en zo beveiligingssystemen efficiënter maken. De keerzijde van de medaille is dat ook cybercriminelen toegang hebben tot AI en dat is wel belangrijk om in het achterhoofd te houden.