Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Gietvloer; ideale vloer ter ondersteuning van de IT

De IT wereld is een snel ontwikkelende branche. Een juiste werkomgeving is daarom zeer gewenst. Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien bij het inrichten van een kantoor of werkruimte, maar juist een grote impact heeft, is de keuze voor de vloer. Wordt het laminaat, vloerbedekking of toch een gietvloer? Gietvloeren voor bedrijven hebben zich namelijk opgeworpen als de ideale vloeroptie voor IT-bedrijven of bedrijven waar met computers wordt gewerkt. Een gietvloer bestaat uit een dunne, vloeibare laag van epoxyhars of polyurethaan die over de ondervloer wordt gegoten. Na uitharding vormt deze laag een naadloos, duurzaam en strak oppervlak, ideaal voor de IT.

Naadloze connectiviteit

IT-bedrijven gedijen op naadloze connectiviteit voor iedereen die gebruik maakt van IT-oplossingen. Dezelfde filosofie geldt zeker voor de werkomgeving. De keuze een gietvloer helpt mee aan naadloze connectiviteit, want een gietvloer is volledig naadloos. Het leggen van kabels door middel van kabelgootjes en bedrading is daardoor een stuk gemakkelijker. Door een gietvloer wordt er een gestroomlijnde, professionele uitstraling gecreëerd en dat maakt de technologische infrastructuur een stuk eenvoudiger.

Bestendig tegen zware apparatuur

Het ligt maar net aan de IT-oplossingen die in een bedrijf aanwezig zijn, hoe sterk een vloer moet zijn. Een IT-omgeving kan bestaan uit zware apparatuur. Vooral wanneer er nog gebruik gemaakt wordt van grote, zware servers en computersystemen. Dan wil je een vloer die de apparatuur goed draagt, zonder te bezwijken onder enige druk. Daarnaast kan een gietvloer de warmte die van dergelijke apparaten afkomt goed aan.

Betere akoestiek

Een rustige werkomgeving is altijd fijn. Helemaal als je met complexe zaken bezig bent, waaronder programmeren of oplossingen bedenken voor plots ontstane IT-gerelateerde problemen. Een gehorige vloer waarop je iedereen hoort lopen, kan je dan uit je concentratie halen. Goede gietvloeren zorgen voor een betere akoestiek in een ruimte. Zo kunnen ze bijdragen aan het verminderen van het geluidsniveau in een ruimte. Het voeren van gesprekken wordt er tevens door verbetert.

Ergonomisch comfort

Als IT-professional weet je dat je veel tijd doorbrengt achter een bureau. Soms lig of zit je op de grond wanneer je met de systemen bezig bent. Een fijne vloer draagt zeker bij aan het werkcomfort. Gietvloeren hebben een zekere mate van elasticiteit, waardoor er een veerkrachtig oppervlak bestaat dat bijdraagt aan het comfort tijdens het werk. Dit is ergonomisch verantwoord en bevordert tevens het welzijn en de productiviteit. Overigens merk je dit net zo goed wanneer je over de vloeren loopt. In de zorg zijn gietvloeren daarom zeer geliefd, omdat het minder belastend is dan bijvoorbeeld plavuizen.

Minder stof op de werkvloer

Wie veel met computers wordt gewerkt, weet hoe stoffig dit soms kan zijn. Elektronica heeft nu eenmaal de neiging om stof aan te trekken. Verklein dan de kans op stof door voor een gietvloer te kiezen in plaats van voor stoffen vloerbedekking. Het naadloze oppervlak van een gietvloer draagt hier aan bij, omdat er geen stof in naden of kieren kan ophopen. Dit is bij laminaat, vloerkleden en dergelijke wel het geval. Sommige gietvloeren zijn daarnaast antistatisch, waardoor de opbouw van statische elektriciteit vermindert.

Goed bij allergie

Allergieën; iedereen kan daar last van hebben. Het voordeel van een gietvloer in een IT-bedrijf en in alle andere bedrijven, is dat het bijdraagt aan een allergievriendelijke omgeving. Een gietvloer houdt immers geen stof of andere allergenen vast. Dat draagt weer bij aan een gezonde werkomgeving.

Gemakkelijk in onderhoud

Daarnaast is het heel gemakkelijk om een gietvloer schoon te houden. Gietvloeren kun je stofzuigen of dweilen voor een schoon, hygiënisch en stofvrij resultaat. Verder hebben ze minimaal onderhoud nodig, zodat je er weinig omkijken naar hebt. Dat scheelt tijd en het biedt daardoor een betrouwbare ondergrond voor de IT-systemen die erbovenop draaien.

De uitstraling van een gietvloer

Er zijn verschillende kleuren gietvloeren om uit te kiezen, waardoor er altijd eentje te vinden is die past bij de uitstraling van je bedrijf. Het is natuurlijk wel een vaste keuze die je maakt, daarom is het goed om eerst samples te bekijken om zeker te weten welke kleur het beste past bij je bedrijf. Altijd goed zijn lichte tinten, zoals grijs, beige, wit en crème. Dit geeft altijd een open, professionele uitstraling.

Investering voor de toekomst

Voor IT-bedrijven vormt een gietvloer, naast een esthetische keuze, een praktische en functionele investering en het past perfect bij een werkvloer voor de toekomst. Van naadloze connectiviteit tot eenvoudig onderhoud en ergonomisch comfort; deze vloerinnovatie vormt de ideale basis voor de dynamische, technologie gedreven omgevingen van IT-professionals.