Coachopleiding: wat kun je hiermee?
Het is duidelijk dat coachopleidingen steeds meer in trek zijn. Ook het aanbod groeit en mensen vanuit alle vakgebieden kiezen ervoor om een opleiding te volgen. Misschien overweeg jij ook al tijden om deze stap te zetten. Je bent ervan overtuigd dat dit een boost zal geven in je zelfontwikkeling en misschien ook wel op de arbeidsmarkt. Toch is nog niet iedereen in je omgeving even overtuigd. Want wat houdt zo’n opleiding nou precies in? Is het wel de moeite waard om hier tijd en geld in te investeren? En belangrijker nog; wat kun je hiermee doen?
Het is niet alleen voor professionele coaches
Er heerst veel onwetendheid omtrent dergelijke opleidingen. Zo denken veel mensen dat deze enkel geschikt zijn voor professionele coaches of mensen die de ambitie hebben om coach te worden. Niets is echter minder waar. De technieken en vaardigheden die je tijdens de lessen opdoet, zijn dingen die je je leven lang mee zult nemen. Ze dragen bij aan een betere zelfontwikkeling een kunnen op alle vlakken in het leven waardevol zijn. Coachen is in essentie gewoon een kwalitatieve vorm van contact maken. En contact maak je overal in het leven. Van in je dagelijkse bezoekje naar de supermarkt tot in het bedrijfsleven.
Tijdens een coachopleiding leer je dan ook verschillende vaardigheden die op heel veel verschillende manieren in het leven kunnen worden toegepast. Denk aan:
- Beter leiderschap en ondernemerschap door goed contact met de mensen binnen en buiten het bedrijf
- Maar ook: beter ouderschap. Ook bij kinderen is goed contact en leren omgaan met verschillende karakters en onverwachte situaties van essentieel belang
- Zelfontwikkeling: weten wat je echt wilt en hier stappen in zetten
- Grenzen kunnen aangeven
- Een effectieve teamplayer worden
- Weten hoe je anderen moet inspireren
Coachend leidinggeven
Werk je als leidinggevende voor een groot bedrijf? Of ben je misschien wel de eigenaar van een bedrijf en merk je dat je team steeds groter wordt? Ook dan is een coachingsopleiding uitermate geschikt. Steeds meer bedrijven zien immers in dat in plaats van directief leidinggeven, coachend leidinggeven een veel beter alternatief is. Bij coachend leidinggeven geef je niet alleen instructies, maar vergroot je juist de zelfsturende kracht van de medewerkers. Je draagt bij aan hun ontwikkeling, wat uiteindelijk leidt tot een productiever en meer betrokken team. Door je eigen opgedane kennis toe te passen, creëer je dus eenvoudig een geheel nieuwe vorm van leidinggeven. Hetgeen in de praktijk erg succesvol blijkt te zijn.