Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Zo draagt het uitvoeren van klussen bij aan een goede gezondheid

Steeds meer Nederlanders voeren klussen in en rondom hun woning zelf uit. Het hybride werken, wat bij een groeiend aantal werkgevers de norm is geworden sinds de uitbraak van de pandemie, maakt dat men meer tijd heeft om deze projecten op te pakken. Klussen is niet alleen ontzettend leuk, het is ook heel gezond! Het afronden van een project geeft een positieve boost en draagt bij aan de mentale gezondheid van de mens. Wat zijn de precieze gezondheidsvoordelen van het uitvoeren van klussen? Op welke manier voorkomt men dat het klussen juist averechts werkt, bijvoorbeeld als gevolg van een te zware belasting van de rug? In dit artikel lees je er meer over.

Zorg dat een klus comfortabel en met gemak kan worden uitgevoerd

Om lichamelijke klachten tijdens of na de uitvoering van een klus te voorkomen, is het belangrijk de juiste tools te gebruiken. Steeds vaker wordt hierbij gekozen voor het huren van gereedschap, in plaats van voor de aanschaf ervan. Denk bijvoorbeeld aan een hogedrukreiniger huren bij Boels voor het reinigen van het terras, het huren van een cirkelzaag voor het realiseren van een houten overkapping of een haakse slijper voor het aanleggen van een terras. Het huren van gereedschap is financieel voordelig en duurzamer.

Ook ondernemers, met name zzp’ers, kiezen vaak voor het huren van hulpmiddelen voor hun klus. Denk bijvoorbeeld aan een bouwkeet huren voor meerdaagse projecten in het voor- of najaar, wanneer het weer snel kan omslaan en pauzeren in de buitenlucht niet altijd mogelijk is. Door een bouwkeet te huren, hoeft deze niet te worden opgeslagen bij kortlopende klussen. Dat scheelt in de kosten.

Afgeronde klussen zorgen voor een positieve boost

Door grote klussen op te knippen in verschillende deelprojecten wordt er voortdurend iets afgerond. Het voorkomt dat een klus lang blijft sluimeren, wat een averechts effect kan hebben op de mentale gezondheid van een klusser. Het afronden van een klus geeft een positieve boost. Dat effect wordt versterkt door het gegeven dat je vaak direct resultaat ziet bij het uitvoeren van klussen.

Door klussen buiten uit te voeren in het voorjaar, maakt je lichaam vitamine D aan als gevolg van het zonlicht dat je absorbeert. Het heeft een positief effect op je weerstand. Daarbij helpt het botten en spieren te versterken, wat ook gebeurt bij het (op de juiste wijze) tillen van bouwmaterialen voor een uit te voeren klusproject.