Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Zo kies je het juiste PaaS-platform

Dat niet elk cloudplatform hetzelfde is, hoeven we je vast niet te vertellen. Dat geldt ook voor PaaS, want hier zijn diverse aanbieders op de markt. Waar moet je op letten als je op zoek bent naar een geschikt PaaS-platform dat aansluit bij jouw wensen en behoeftes? In dit blog gaan we dieper in op het doel, de abstractieniveaus en de functionaliteiten van PaaS.

Wat is PaaS?

De definitie van PaaS kun je het beste omschrijven als een cloudhostingplatform met een set aan middelen om applicaties te implementeren, te beheren en te automatiseren. Dit alles gebeurt in een gedeelde infrastructuur, oftewel de cloud. Met PaaS hoef je je geen zorgen meer te maken over de installatie en het onderhoud van servers, patches, upgrades en netwerken. Laten we Platform-as-a-Service-oplossingen eens nader bekijken vanuit verschillende invalshoeken:

  • Doel
  • Abstractieniveau
  • Functionaliteiten van PaaS
  • Eisen waar je rekening mee moet houden

Verschillende doeleinden van PaaS

Het huidige marktaanbod kunnen we onderverdelen in drie categorieën:

  1. Algemene doeleinden
  2. Vooruitstrevend
  3. Specialisaties

PaaS-platformen voor algemene doeleinden worden op grote schaal gekozen voor traditionele stateful web- en N-tier-toepassingen. Ze bieden een ‘lift-and-shift’-benadering voor het migreren van bestaande workloads. Deze PaaS-platformen breiden zich continu uit met moderne technologie die voldoet aan de behoefte van stateless cloud-native applicaties en microservices. Deze helpen bij het ontwikkelen van nieuwe schaalbare en fault-tolerant services.

Vooruitstrevende PaaS-platformen brengen continu nieuwe benaderingen naar de markt. Ze worden vaak gebruikt voor de ontwikkeling van onafhankelijke services op basis van nieuwe technologieën, zoals serverless computing, distributed event processing en machine learning frameworks.

Gespecialiseerde PaaS-platformen richten zich op niche gebruikscases, waar een grote vraag naar is in de markt. Dergelijke oplossingen zijn erg succesvol gebleken in verschillende toepassingen, waaronder e-commerce, big data-verwerking en bedrijfstoepassingen. Vaak worden deze platforms aangeboden als subcategorieën zoals CMSaaS, eCommerce-as-a-Service, DBaaS, BPaaS, etc.

Abstractieniveaus in PaaS

PaaS-oplossingen zijn in toenemende mate gericht op automatisering van de implementatie en levering van applicaties gedurende de volledige cyclus. Dit helpt ontwikkelaars om zich meer te concentreren op het ontwerpen en implementeren van applicaties. Je hoeft je dus niet meer te richten op tijdrovende, routinematige en complexe taken, zoals server- en opslagconfiguratie, applicatie- en infrastructuurbeveiliging, configuratie van automatisch schalen, inrichting van load balancing, enzovoort.

PaaS-abstractie kan in drie verschillende niveaus worden ingedeeld: laag, midden en hoog.

Platforms met een laag abstractieniveau, met name Container-as-a-Service (CaaS) oplossingen, bieden DevOps-teams diepgaande toegang tot infrastructuurconfiguraties, controle over containers en verschillende platformdiensten (bijvoorbeeld service discovery, logging, beveiliging en load balancing).

Mid-abstractie heeft als primair doel om ontwikkelaars te laten coderen zonder gedoe met de configuratie en het beheer van de infrastructuur. Deze platformen geven ontwikkelaars toegang tot een breed scala aan geïntegreerde en geoptimaliseerde ontwikkelkaders, middleware-softwarestacks, API’s en services die volledig zijn losgemaakt van CaaS- en IaaS-implementatie eigenschappen. Dergelijke PaaS-oplossingen bieden vaak out-of-the-box automatische schaling, load balancing, hoge beschikbaarheid, back-up, disaster recovery, CI/CD-functionaliteit en andere DevOps beheerfuncties.

Oplossingen met een hoge abstractie zijn bedoeld om zelfs het coderingsproces te abstraheren om de opleversnelheid van applicaties te verhogen en de kosten van innovaties te verlagen. In dit geval krijgen ontwikkelaars de volledige technologiestack, maar met volledige abstractie van applicatie-, platform- en infrastructuurniveaus. Het helpt de prestaties van DevOps-teams te verbeteren en de vereisten aan bijkomende technische kennis en vaardigheden te verlagen.

Functionaliteiten PaaS

De meeste PaaS-oplossingen bieden een verzameling configuratietools, continuous integration & continuous delivery diensten en connectoren en plug-ins voor populaire IDE’s (Integrated Development Environment). We lichten drie veelgebruikte functionaliteiten uit waar je waarschijnlijk gebruik van gaat maken.

    • Deployment Automation

PaaS voorziet in het leveren van tools en services automatisering van de “one-click” of “git-push” functionaliteit, maar ook vooraf geconfigureerde omgevingen voor codebouw, continuous integration en tools voor projectbeheer.

    • Infrastructuurbeheer

PaaS beschikt over automatische infrastructuurconfiguratie, status- en beschikbaarheidsmonitoring, beveiligings- en prestatiecontroles en kostenoptimalisatie. Daarnaast wordt er voorzien in automatisering van services met betrekking tot upgrades en onderhoud.

    • Container Orchestration

Functionaliteit om uitdagingen van het containerisatieproces en de implementatie van een cloud-native benadering voor bestaande of nieuwe applicaties op te lossen. Veel PaaS-leveranciers bieden CaaS (Container-as-a-Service) aan als een integraal onderdeel van hun platform, wat het beeld van PaaS als een verzameling van verschillende DevOps-tools verder versterkt.

Eisen waar je rekening mee moet houden

Er zijn diverse punten waar je rekening mee moet houden als je een PaaS-leverancier selecteert. Het belangrijkste punt is dat je na moet gaan of het platform de technologieën, middleware-stacks en programmeertalen ondersteunt die door jou of je ontwikkelaars gebruikt worden.

Een ander belangrijk punt is de lock-in van leveranciers en gegevens. Ondanks de voordelen die sommige oplossingen bieden, kan de toegang tot de applicatie en gebruikte middleware-stacks zeer beperkt zijn. Dit is van invloed op de overdraagbaarheid van applicaties. In dat geval wordt bijvoorbeeld de migratie naar een andere cloud een echte uitdaging. Hetzelfde probleem is van toepassing op de opgeslagen gegevens. Zorg er dus voor dat je PaaS-leverancier de mogelijkheid biedt om gemakkelijk gegevens te importeren en te exporteren zonder enige vorm van lock-in.

Er wordt altijd gezegd dat er geen ‘one-size-fits-all’-technologie is voor elk project, maar in de moderne cloudwereld met alle beschikbare integraties en verbindingen vervagen de grenzen tussen specifieke producten.

Over Previder PaaS+

Previder PaaS+ is een complete set services waarmee ontwikkelaars applicaties kunnen hosten en bouwen. Doordat het een cloudgebaseerde oplossing is, hoeven ontwikkelaars zich geen zorgen te maken over de installatie en het onderhoud van servers, patches, upgrades en netwerken. Zo kunnen zij zich volledig concentreren op het creëren van applicaties.