Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Waarom IT onmisbaar geworden is in de logistieke sector

In iedere branche is er sinds de komst van het wereldwijde web het nodige veranderd. Kijken we bijvoorbeeld naar de logistieke sector in Nederland, dan zien we dat IT niet langer een facilitator is, maar een absolute must geworden is voor operationeel succes. Door de naadloze integratie van geavanceerde IT-systemen kunnen bedrijven binnen deze branche beter inspelen op de complexiteit van wereldwijde supply chains.

Zo is IT onmisbaar in het geval van real-time tracking en traceerbaarheid voor elke stap in de supply chain. Ook worden dergelijke systemen geïntegreerd voor vlootbeheer, bijvoorbeeld in het geval van een elektrische heftruck kopen en de tracking daarvan. In dit artikel zoomen we verder in op de cruciale rol van IT in de logistieke sector en hoe dit onderdeel de efficiëntie én concurrentiepositie van een bedrijf in deze branche kan verbeteren.

IT is nodig voor real-time zichtbaarheid en tracking

Een van de centrale pijlers waar IT een stempel op drukt binnen de logistiek is dus het verstrekken van real-time zichtbaarheid én live tracking binnen de supply chain. De logistieke sector is een van de sectoren in ons land met de grootste constante uitdagingen. Denk alleen al aan de wereld die constant verandert, de toenemende verwachtingen van de consument en natuurlijk de druk om de kosten te verlagen. Om het nog maar niet eens over duurzaamheid te hebben, nu steeds meer mensen duurzamer willen leven. Daarbij is IT door de jaren heen meer dan een handig hulpmiddel geworden om dergelijke uitdagingen in goede banen te leiden.

Op het gebied van real-time zichtbaarheid en live tracking binnen de supply chain kunnen bedrijven bijvoorbeeld elke beweging van goederen volgen. Dat begint al bij de fabrikant en kan door geavanceerde systemen met behulp van GPS en andere technologieën tot de consument reiken. Het resultaat? Simpel: een betere controle over de voorraadniveaus, veel minder verliezen en de mogelijkheid om sneller te reageren wanneer er sprake is van een eventuele storing in het systeem. Het magazijnbeheer wordt hiermee gestroomlijnd en foutmarges worden aanzienlijk verminderd.

Voorraad optimaliseren en de algehele efficiëntie verhogen

Om het nog even over dat magazijnbeheer te hebben: naast real-time zichtbaarheid kun je met zogeheten forecasting tools beter inspelen op het optimaliseren van de voorraad. Dat zit zo: dit soort slimme tools geven logistieke professionals de handvatten om de vraag beter te voorspellen en om zo de algehele efficiëntie te verhogen. De voorraad kan op die manier namelijk beter worden geoptimaliseerd met behulp van die slimme geavanceerde analysetools. Tel daarbij een goed Warehouse Management Systeem (WMS) op en je hebt de ideale combinatie.

Daarmee kun je niet alleen zorgen voor het juiste aanbod, maar ook voor het juiste moment waarop je je producten op de markt brengt. Met oog op concurrentie binnen de logistieke sector is dat een hele interessante ontwikkeling, omdat je zo precies weet wanneer je wel of niet moet inspelen op de vraag op de markt. Door ook nog eens gebruik te maken van een WMS kun je het als bedrijf binnen deze branche ook nog eens beter aan om in te spelen op een wisselende markt. Op basis daarvan kun je beter inkopen doen, inschatten hoeveel ruimte er nodig is in het magazijn en hoeveel heftrucks en andere hulpmiddelen je daar nodig hebt voor het vervoeren van goederen.

IT heeft een grote invloed op automatisering binnen logistiek

Waar we het in dit artikel nog niet over hebben gehad, maar wat zeker niet mag ontbreken is het onderwerp automatisering. IT is namelijk de basis van de opkomst van automatisering en robotica binnen de logistieke branche. We zien het bijvoorbeeld steeds vaker dat geautomatiseerde magazijnvoertuigen en autonome voertuigen het overnemen van het werk dat mensen doen. Natuurlijk zullen er over het algemeen altijd nog (elektrische) heftrucks nodig zijn om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Maar: er zijn veel onderdelen binnen de logistieke sector die kunnen worden overgenomen door computergestuurde apparaten.

Daar is IT meer dan onmisbaar bij, omdat het de basis vormt van dit soort apparatuur. Bedrijven kunnen dit bijvoorbeeld inzetten voor het vervoeren van goederen binnen het magazijn. Dit soort robots worden in zo’n geval aangestuurd door complexe IT-systemen die aan de hand van real-time informatie de meest efficiënte routes kunnen berekenen. Dat zorgt voor een snel en goed werkend proces waardoor de kans op fouten wordt verminderd en het gehele transportproces versneld wordt. Onthoud wel dat veel werkzaamheden in een magazijn die met transport te maken hebben nog niet zonder menselijk handelen kunnen. Daarom zijn bepaalde investeringen nog steeds nodig, zoals een elektrische heftruck kopen en andere apparaten en machines voor optimale efficiëntie.