Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Van fitnessapparatuur tot ziekenhuisbed: 3 toepassingen van membrane switches in de praktijk

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar elke dag maken we gebruik van membrane switches (ook wel bekend als membraanschakelaars). Een membrane switch is een geprinte elektrische schakelaar, voor het in- en uitschakelen van een circuit. Sinds hun eerste introductie in de jaren 70, vormen membrane switches de basis voor solide en betrouwbare user interfaces. In deze blog zetten we 3 toepassingen van membrane switches op een rijtje.

Toepassing #1: ziekenhuisbedden

Membrane switches worden in tal van producten ingezet als bedieningselement. Denk bijvoorbeeld aan een toepassing zoals een ziekenhuisbed, waarmee je door middel van één druk op de knop verschillende dingen kan regelen: van het omhoog zetten van een bed tot verlichting. Het is niet voor niets dat we veel toepassingen van membrane switches in de medische wereld zien. Membrane switches zijn gesloten systemen, die erg eenvoudig schoon te maken zijn. Daarnaast zijn er ook combinaties te maken met speciale antibacteriële coatings. Tot slot zijn deze schakelaars zeer robuust en betrouwbaar, ze kunnen jarenlang mee in een omgeving waar er sprake is van alledaags gebruik.

Toepassing #2: fitnessapparatuur

Intensief dagelijks gebruik door verschillende mensen? In een omgeving met vocht, zweet en bacteriën? In deze omstandigheden voelen membrane switch keypads zich helemaal thuis. We hebben het in dit geval over fitnessapparatuur, die in de meeste gevallen over een keypad beschikken voor besturing. Denk bijvoorbeeld aan een knop zoals start/stop, of een knop om de snelheid te verhogen of te verlagen. Membrane switches werken zeer gebruiksvriendelijk, met één druk op de knop start de gewenste actie. Zo kan iedereen er direct mee omgaan!

Toepassing #3: industriële machines

Tot slot zien we ook veel toepassingen van membrane switches in industriële omgevingen. Hier heb je te maken met omstandigheden zoals extreme temperaturen, vocht, stof, chemicaliën of andere vormen van vervuiling. Membrane switches bieden weerstand tegen stof en water en zijn compleet afgesloten. Ook in buitenomgevingen staan membraanschakelaars hun mannetje, doordat je kan kiezen voor functionaliteiten zoals UV-bestendigheid en anti-reflecterend glas.

Kortom, membrane switches zijn ontzettend veelzijdig. Ook bestaan ze al jarenlang – de ontwikkelingen staat niet stil. Zo zijn we de laatste jaren bijvoorbeeld meer vraag naar de integratie van technologie zoals draadloze connecties via NFC of WiFi antennes.