Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Social intranet een asset?

Hoe vaak komt het voor dat de board van een organisatie haar social intranet als een asset ziet? Niet vaak, kan ik uit ervaring zeggen. En dit geldt niet alleen voor Nederland maar ook in de VS.
Begin augustus waren wij aanwezig op de “Intranet & Digital Workplace Summit 2014” in Chicago om te luisteren naar de verhalen van een aantal Fortune 500 bedrijven over de invoering van hun Intranet. Ik heb het niet geturfd, maar in zeker 90% van de gevallen was de board niet of nauwelijks geinteresseerd in het social intranet.

 

Roadblock
Deze boardmembers werden dan ook gezien als ‘roadblocks’ waar je om heen moest werken. Je moest het zo organiseren dat je geen last had van deze bestuurders. En dat is toch wel een gemiste kans denk ik dan. Hoe kan het nou zijn dat boardmembers geen interesse hebben in een social intranet? Dan blijkt dat in de meeste organisaties de boardmembers helemaal niet bezig zijn met technologie en dat in veel gevallen zelfs de CIO geen idee heeft van de toegevoegde waarde van een social intranet. Dan wordt het natuurlijk wel heel lastig om een succesvol intranet neer te zetten.

 

Business case
Wat wij zagen is dat er heel veel tijd en energie wordt besteed om de business case van het intranet constant te communiceren. Ieder succesje wordt direct vertaald in een business-voordeel. Vaak gaat het dan om tijdwinst of het voorkomen dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden. Ook het vinden en vasthouden van jong talent blijkt een veel gebruikte reden voor een moderne digital workplace. Talent wil graag kunnen delen en mobiel kunnen werken. Het mobiele intranet (in hun perspectief de Digital Workplace) moet hier in voorzien.

 

Afslag missen
Wat blijft is dat veel boardmembers in mijn ogen de afslag missen doordat ze de kracht van de gezamenlijke intelligentie van hun organisatie niet kunnen aanspreken omdat ze de mogelijkheden van de technologie niet genoeg begrijpen. Hoe gaaf zou het zijn wanneer je binnen de organisatie samen snel vragen en problemen van klanten kan oplossen, een totaal klantbeeld hebt doordat iedereen zijn of haar informatie kan toevoegen, dat ideeën over het verbeteren van processen of producten gedeeld worden. Anders gezegd, dat we samen het spel spelen!

 

Business driver
Wanneer je echt wilt toegroeien naar een “slimme organisatie” zal je als leider moeten begrijpen dat dit alleen zal lukken via je medewerkers. Dat het helpt om je medewerkers te voorzien van de juiste (business) informatie en expertise door de medewerker te verbinden aan andere medewerkers. Dat technologie hierbij kan helpen en dat een social intranet een goede eerste stap is om slimheid te introduceren binnen het bedrijf. Pas wanneer de board “Organisational Intelligence” als hun belangrijkste businessdriver ziet zal de “verbonden medewerker” worden gezien als een asset. Het helpt natuurlijk wel om op basis van uw huidige (social) intranet uw board regelmatig te voorzien van de business-successen die zijn veroorzaakt door uw intranet. Mocht u hierbij hulp nodig hebben dan zin wij uiteraard bereid u hierbij te helpen.