Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Praktijkcase Parnassia Bavo Groep – De zorg kan geen moment zonder ICT

Uniforme ICT-omgeving voor groeiende GGZ-groep

ICT staat aan de basis van veel processen in de zorg, zowel direct als indirect. Dat vraagt om betrouwbare en veilige ICT, die dag en nacht beschikbaar is. Ook bij de Parnassia Bavo Groep, een grote organisatie in Noord- en Zuid-Holland en Westelijk Brabant die geestelijke gezondheidszorg biedt. Welke uitdagingen de ICT-afdeling had, komt aan bod in dit document.

Noodzaak voor één uniforme ICT-omgeving
De Parnassia Bavo Groep, ontstaan in 2007 na een fusie, bestaat uit negen zorgbedrijven, heeft 180 locaties en biedt verschillende vormen van zorg. In korte tijd is het aantal medewerkers gegroeid tot ruim 8.000. Het aantal werkplekken is 4.500 en dat aantal neemt nog steeds toe. Door de fusie en samenwerkingsverbanden stond de afdeling Informatisering & Automatisering (I&A) voor de uitdaging om te komen tot één uniforme, betrouwbare en flexibele ICT-omgeving. Informatieadviseur/projectleider ICT Adrie Rolloos vertelt in deze praktijkcase voor welke aanpak is gekozen.

I&A is niet alleen verantwoordelijk voor de 24/7 ondersteuning van de primaire zorgprocessen, maar ook voor innovaties en zorgprojecten waarbij ICT een rol speelt – denk bijvoorbeeld aan E-health processen. Doel is beter toegankelijke zorg van hoge kwaliteit en lagere kosten.

De ICT-omgeving uniformeren: de aanpak
Door de beperkte budgetten moet I&A een goede balans zien te vinden tussen budget en beschikbaarheid. Dit deden ze op basis van een meerjarige visie op ICT en een doordachte aanpak, samen met de gekozen partner. Het 4-Lagen Model van de partner bood houvast en was de basis voor intensieve samenwerking tussen Parnassia Bavo Groep, partner en beheerpartij. Veranderingen moeten gefaseerd doorgevoerd worden.

Om te komen tot één uniforme ICT-omgeving is geïnvesteerd in een nieuwe storage- en server-omgeving, ook als basis voor een nieuw centraal datacenter. Werkplekken zijn gemigreerd waardoor medewerkers altijd en overal toegang hebben tot hun desktops en applicaties. Lees welke maatregelen de Parnassia Bavo Groep nog meer heeft genomen om de administratie en verwerking van zorgprocessen te uniformeren.

 

Download de whitepaper
Download