Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Opnieuw leren werken… terug naar de kleuterschool?

83% van de ondervraagde CEO’s in een studie geven aan dat hun medewerkers de belangrijkste ‘asset’ van hun organisatie is. Dat is toch fijn in deze tijden van automatisering, ’the internet of things’ en de hoge druk op omzet en marges (want andere medewerkers zijn goedkoper te vinden in landen ver van ons vandaan)! De vraag is dus; waarom vinden die bestuurders ons als medewerkers toch zo waardevol?

 

Vermogen tot waarnemen
Omdat wij mensen, in tegenstelling tot machines en processen, de wereld om ons heen en de veranderingen daarin kunnen waarnemen en daarop kunnen reageren. En omdat wij nieuwe dingen kunnen bedenken, creatief en innovatief zijn en daarmee diensten of producten van de organisatie snel kunnen aanpassen.

 

In principe wordt elk mens geboren met een ongelofelijk vermogen tot waarnemen, signalen op te vangen en dan heel creatief te gaan proberen om te reageren op die signalen. Kijk en luister naar een baby en peuter, je staat versteld van wat ze opmerken en hoe ze dit interpreteren. ‘Jammer genoeg’ leren we met het volwassen worden allerlei filters op te bouwen waarmee we de wereld heel anders gaan waarnemen. En we leren ‘logisch’ na te denken waarmee we veelal op een hele voorspelbare en betrouwbare wijze reageren op deze signalen. Op zich best fijn, ik denk dat de wereld een beetje een zooitje zou zijn als we ons allemaal als peuters bleven gedragen!

 

Het blikveld van een kind
De vraag is echter wel.. zijn we niet een beetje te ver doorgeschoten? Is het vermogen om af en toe weer eens goed naar de wereld om ons heen te kijken en ook kleine signalen en veranderingen waar te nemen niet helemaal verdwenen? En het vermogen om eens ‘out of the box’ te denken, hoe we creatief om kunnen gaan met veranderingen? In de wereld waarin de snelheid van verandering nog nooit zo hoog is geweest en waarin een goed idee kopieren nog nooit zo makkelijk is geweest, zijn het juist de capaciteiten van mensen die onze bestuurders zo graag willen gaan inzetten. Maar dan moeten we ze wel weer wat zien ‘aan te zetten’ bij de medewerkers in onze organisatie. Eigenlijk moeten we ‘opnieuw leren werken’ dus.

 

Smarter Workforce
Helaas is er geen online cursus bij het LOI dat je even kunt volgen om ‘opnieuw te leren werken’. Het is combinatie van een andere mindset, een cultuur, bijna een geloof, wat een gedragsverandering te weeg moet brengen. Best lastig dus. Maar wil je als organisatie mee kunnen komen, onderscheidend blijven en de talenten van je medewerkers ten volle kunnen benutten, dan is er eigenlijk geen keuze.

 

Het opbouwen van een Smarter Workforce, zoals IBM dat noemt, is essentieel. En dat is geen klusje meer voor alleen HR of IT! Het is iets van de gehele organisatie: de managers moeten gaan herkennen welke eigenschappen hun meest waardevolle talenten inbrengen, om vervolgens de organisatie zo naar de markt te presenteren dat vergelijkbare talenten graag bij ze willen werken. Kennis en expertise van de organisatie moet zo toegankelijk zijn dat nieuwe medewerkers, maar ook tijdelijke krachten, snel toegang hebben tot deze kennis, expertise en netwerken en dus snel productief zijn. Medewerkers moeten continue de mogelijkheid hebben zichzelf verder te kunnen ontwikkelen, hun eigen verantwoordelijkheden te nemen en uitgedaagd worden om hun talenten zinvol in te zetten. En dit alles vergt een coachende wijze van leiderschap, uiteraard ondersteund door technologie die het mogelijk maakt om tijd en plaats onafhankelijk alles aan elkaar te combineren.

 

Werk aan de winkel dus voor de hele organisatie. En weer een beetje ’terug naar de kleuterschool’.

 

Lees meer over Smarter Workforce in de whitepapers van e-office!