Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Doe jij de voordeur goed dicht?

De laatste tijd is de wet datalekken behoorlijk veel in het nieuws. We lezen met enige regelmaat over datalekken met betrekking tot persoonsgevoelige informatie die hebben plaatsgevonden en de hoge boetes die daarmee gepaard kunnen gaan. Uiteraard heel vervelend, maar stel nou dat er geen persoonsgevoelige informatie op straat komt te liggen en/of ongewenst vernietigd wordt, maar het bedrijf kritische informatie betreft?

Imago schade, grote impact.

Zolang het geen privacy gevoelige informatie betreft valt dit niet onder de wet datalekken en volgen geen boetes. Maar dit is in de praktijk toch vrij pijnlijk. Enerzijds omdat het informatie kan zijn die directe impact heeft op jouw business(model) en anderzijds ook omdat het informatie van partners of klanten kan bevatten. En in het laatste geval komen we op het gebied van imago schade. Want welke kritische informatie van een partner of klant data ligt er dan op straat? Wat zijn de stappen die de klant/partner naar jou toe neemt? Hoe gaan andere klanten naar jou kijken en welke impact heeft dit op jouw klantrelaties?

Voorkomen is over het algemeen beter dan genezen.

Binnen mijn job als Account Manager Cloud kom ik bij veel organisaties op bezoek. Met enige regelmaat ervaar ik met verbazing dat organisaties de beveiliging niet op orde hebben. Vooral nu in de wereld van het mobiele werken. Ben je hier ook qua beveiliging op in gesprongen? En daartoe in enkele gevallen ook nog geen plan voor hebben. Natuurlijk ben ik mij door mijn achtergrond en affiniteit met ICT bewust van de gevolgen van het ontbreken van een beveiligingsstrategie en daarbij behorende acties. Ook begrijp ik dat organisaties met een andere business focus hier niet dagelijks mee bezig zijn en het dan niet binnen het vizier kan zijn. Maar het zou wel moeten!

Waarom privé wel?

Ik neem als voorbeeld maar thuis. Als er niets in mijn huis zou staan dan zou ik nog kunnen overwegen om de voordeur niet dicht te doen aangezien er niets te halen is. Aan de andere kant zou ik het niet fijn vinden dat er iemand ongenodigd mijn huis betreedt. Nu is het zo dat ik wel wat spullen in huis heb staan en ik geen ongewenste bezoeker in huis wil hebben. Ik doe mij voordeur dus dicht en als er niemand thuis aanwezig is dan draait ik de deur op slot. Puur ter voorkoming van…In praktijk zien we vaak dat afhankelijk van welke spullen er in huis staan, daarmee doel ik op de waarde van de spullen, de beveiliging over het algemeen wordt opgeschroefd. Denk aan extra sloten op de deur, alarm en eventueel camera’s. Ook hiervoor geldt ter voorkoming van…

In privé situaties zijn we dus wel geneigd onze spullen goed te beveiligen tegen ongewenst bezoek en ongeoorloofde toegang. We doen de voordeur dicht, regelen eventueel extra beveiliging in en geven de sleutel niet aan vreemden.

 

Daarom ook op kantoor én daarbuiten!

Waarom doet een organisatie dat dan niet met het beschermen van de bedrijfsdata? Heeft die data dan geen waarde? Laat jij de voordeur open staan of doe je de voordeur dicht? Zomaar een paar vragen.

  • Wordt de identiteit van de persoon die zich toegang verschaft tot de data gecontroleerd? (denk aan collega’s, partners, klanten)
  • Wordt de toegang tot de informatie binnen de organisatie gecontroleerd?
  • Wordt er beschermd tegen aanvallen van buitenaf die als doel hebben data te stelen of te vernietigen?
  • Worden de apparaten, waarmee toegang wordt verkregen tot data of waarop data wordt opgeslagen, beheerd zodat bij verlies of diefstal de data kan worden verwijderd?
  • Hebben jullie een plan voor mobiele devices? Verlies van een smartsphone zonder beveiliging?

Gewoon ‘ns even verder spreken?

Er zijn veel oplossingen, sommigen al erg eenvoudig en snel door te voeren, om de risico’s te beperken. Ga het gesprek aan met experts en laat je informeren. Doe met een gerust hart de kantoordeur achter je dicht. Letterlijk en figuurlijk. Ik help je graag verder! Via m.deboer@speyk.nl kan je me bereiken. Ik hoor graag van je.

Maarten de Boer
Account Manager Cloud