DevOps is een must binnen HBO ICT-opleidingen
Maak studenten ICT bekend met de DevOps cultuur en de juiste tools
In dit on-demand tijdperk moet nieuwe software zo snel mogelijk en zo goed mogelijk opgeleverd worden tegen acceptabele kosten. Deze paradox vraagt om een radicaal andere manier van samenwerken: DevOps. Alle koplopers in softwareontwikkeling beantwoorden aan de moderne marktvraag dankzij cross-functionele DevOps-teams. Het is nu aan de HBO-opleidingen ICT om studenten klaar te stomen met de juiste mindset, tools en vaardigheden.
Voldoet een app niet meer of mis je handige functionaliteiten? Dan stap je toch over op een andere! Snelle software-introductie en aanpassingen zijn belangrijk om klanttevredenheid op peil te houden en marktaandeel te behouden of te vergroten. Traditioneel was een oplossing pas beschikbaar als deze helemaal af was en werd goedgekeurd via talloze checks door verschillende interne afdelingen. Blijkt achteraf een (deel van de) oplossing achterhaald? Dan was het terug naar de tekentafel en begon het hele proces weer opnieuw. Dit proces is tijdrovend en de verantwoordelijkheid is versnipperd; organisatieonderdelen vinden namelijk alleen hún onderdeel belangrijk. Het uiteindelijk resultaat, een werkende oplossing en klanttevredenheid, raakt hierdoor ondergesneeuwd.
DevOps: het alles-in-één team
Om mee te draaien in deze dynamische wereld, moeten organisaties sneller kernfunctionaliteiten live zetten die meteen aan de klantvraag voldoen. Dit vraagt om snellere releases. Dit lukt beter met teams waarin verschillende disciplines samenkomen en die hecht samenwerken van ontwikkeling tot en met de uitrol en het beheer. Agile softwareontwikkeling bracht de tester, de developer en de architect al samen in het team. DevOps (een samentrekking van de termen ‘development’ en ‘operations’) voegt er ook nauwe samenwerking met de beheerorganisatie aan toe.
Sneller waarde leveren
DevOps brengt softwareontwikkeling, architectuur, testen, technisch beheer, infrastructuur en security samen. In plaats van één ontwikkelcyclus heb je nu een groot aantal korte ontwikkelcycli. Hierdoor kan het team op basis van interne feedback en nieuwe eisen van de klant al tijdens het ontwikkelproces veranderingen doorvoeren. Het resultaat: een product dat sneller én efficiënter live staat en beter aansluit op de veranderende klantwens. DevOps is een bedrijfscultuur die sneller waarde levert.
Cultuuromslag leidt tot betere software
DevOps vereist een nauwe, transparante samenwerking tussen disciplines, duidelijke gezamenlijke doelen en veel communicatie. Het maakt een einde aan over de schutting gedrag en sloopt de fysieke, culturele en budgettaire muren binnen bedrijven. DevOps werken is vooral een cultuurverandering waarin afdelingen die eerst voor zichzelf en eigen KPI’s werkten echt samenwerken aan het eindresultaat. Omdat alle toonaangevende softwareontwikkelaars zo werken, spreekt het voor zich dat HBO’s ICT ook modules DevOps aanbieden.
Bereid studenten voor op DevOps
Delta-N verzorgt al enkele jaren een zeer succesvolle leergang DevOps op De Haagse Hogeschool. Hierin leren studenten niet alleen de manier van samenwerken, maar ook de methoden en tools die ze daarin hanteren. Samenwerken via een (virtueel) kanban-bord en automatisering zijn daar een belangrijk onderdeel van. In het ontwikkelproces kan kwaliteitscontrole van de geschreven code en integratie ervan tot en met de uitrol worden geautomatiseerd. Eerder kostte dit veel herhalend handwerk, dat bovendien erg foutgevoelig is. De techniek is een belangrijke motor om DevOps-werken te ondersteunen. Lees hier meer over de leergang DevOps bij de Haagse Hogeschool.
De technische motor achter DevOps
Microsoft Azure DevOps is een geïntegreerde cloudoplossing die alle stappen van softwareontwikkeling ondersteunt. Van ontwikkeling tot versiebeheer, het plannen en traceren van projecten en automatische deployments, je kunt de toolset overal en altijd benaderen. Het platform is gratis tot 5 gebruikers en zij kunnen vanwege de gebruiksvriendelijkheid van het systeem binnen een minuut aan de slag in een nieuwe projectomgeving. Je haakt ook gemakkelijk externe gebruikers aan.
In 10 minuten uitrollen
In deze suite integreren alle onderdelen naadloos. Van de Azure Boards met de agile tools als de kanban-borden tot en met beheer via repositories, Git en geautomatiseerde uitrol via Azure Pipelines. Vanwege het open karakter integreert het niet alleen gemakkelijk met Azure, maar ook met andere cloudplatformen. Het werkt simpel en intuïtief, als je de requirements en code klaar hebt staan heb je binnen 10 minuten je nieuwe oplossing uitgerold.
Continu nieuwe mogelijkheden
Over snelheid gesproken: elke 3 weken zijn nieuwe features beschikbaar die taken in de projectomgeving gestroomlijnder of gemakkelijker maken. Van een automatische notification feed in plaats van e-mails tot en met ondersteuning voor het updaten van websites zonder onderbreking in de dienstverlening dankzij zero downtime deployment. Sluit je studenten aan op dé nieuwe manier van softwareontwikkeling en start met DevOps met Microsoft Azure DevOps als projectomgeving.