Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De evolutie van beleggen in het digitale tijdperk

Welkom in een nieuw tijdperk waarin een klik of tik je direct verbindt met de beurswereld. De dagen van traditionele beurshallen lijken ver in het verleden te liggen, nu biedt de digitale snelweg iedereen de kans om mee te doen. In deze tijd smelten oude beleggingswijzen samen met digitale innovatie, wat ons pad naar vermogensgroei radicaal verandert.

Digitale revolutie in beleggen

Toen het nieuwe millennium aanbrak, zette het internet de financiële wereld op zijn kop. Beleggen werd bijna net zo makkelijk als tegenwoordig het bedienen van de smartphone in je broekzak. Met slechts een paar eenvoudige tikken op je scherm kun je nu, comfortabel vanaf je eigen bank, wereldwijd de financiële markten betreden. Via online platforms kan iedereen nu beleggen, ook met een klein bedrag. De reden hiervan is dat de kosten lager zijn geworden door digitalisering. In sommige gevallen zijn er nu helemaal geen transactiekosten meer.

Digitale transformatie

Deze verandering heeft de financiële wereld niet alleen makkelijker toegankelijk gemaakt, maar ook transparanter. Informatie, ooit alleen het domein van de experts, is nu toegankelijk voor iedereen. Nu kan iedereen die bereid is zich in te lezen, kennis op te doen en hieruit inzichten te halen, mooie rendementen behalen. Veel informatie is openbaar toegankelijk en ook kun je op ieder moment van de dag realtime koersen bekijken. De kosten voor tussenpersonen waarmee je vroeger te maken kreeg zijn grotendeels weggevallen.

Vermogensbeheer

Waar je vroeger een tussenpersoon nodig had om te beleggen, hoeft dat nu niet meer. Toch wil niet iedereen zelf beleggen. Daar kunnen allerlei verschillende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld omdat je zelf onvoldoende kennis hebt of geen tijd hebt om te beleggen. In dat geval kun je kiezen voor vermogensbeheer. Je laat je geld dan beleggen door een externe partij. Met de vermogensbeheerder spreek je af wat je doel is. De vermogensbeheerder helpt je vervolgens om je beleggingsdoel te bereiken. Je legt vast welke risico’s je wilt lopen in een beleggingsprofiel en bepaalt de beleggingsstrategie waarmee naar het doel wordt toegewerkt. Het is een misverstand dat je veel geld nodig hebt om gebruik te kunnen maken van vermogensbeheer.  Bij online vermogensbeheer kun je vaak al terecht met een paar duizend euro.

Toekomst met automatisering en AI

Door de komst van automatisering en kunstmatige intelligentie is financieel beheer makkelijker geworden. Met een simpele druk op een knop ontvang je tegenwoordig een beleggingsplan. Toch is nog niet zover dat je blindelings kunt vertrouwen op zo’n beleggingsplan. Maar je kunt het wel gebruiken als leidraad. AI-systemen analyseren de laatste trends en kunnen voorspellingen doen. Als belegger kun je AI in sommige gevallen prima als hulpmiddel gebruiken bij je analyse. Een voordeel van AI bij beleggen is bijvoorbeeld dat menselijke emotie wordt uitgesloten.

Nieuwe analysetools

Nieuwe analysetools zoals sentimentanalyse, big data-analyse en technische analysesoftware geven de toekomst van vermogensbeheer vorm. Nieuwe analysetools kunnen zowel realtime als historische inzichten combineren, waardoor de prestaties van aandelen steeds nauwkeuriger voorspeld kunnen worden. Risico’s kunnen hierdoor slimmer beheerst worden.

Big data-analyse

Tools op het gebied van big data maken gebruik van geavanceerde algoritmen om grote hoeveelheden gegevens te analyseren, waaronder marktgegevens, bedrijfsresultaten en economische indicatoren, om trends en kansen te identificeren.

Sentimentanalyse

Sentimentanalyse wordt gebruikt om het sentiment rondom een merk, product of situatie te meten. Hiervoor worden met algoritmen berichten op social media, nieuwsartikelen en andere bronnen geanalyseerd om het sentiment rondom bepaalde aandelen of markten te meten.

Technische analyse

Om te bepalen wat het beste moment is om een aandeel te kopen kun je gebruik maken van technische analyse. Tegenwoordig is er een hoop software op de markt die kan helpen met het uitvoeren van technische analyse. Deze software analyseert grafieken en gebruikt technische indicatoren om prijspatronen te identificeren en zo koop- of verkoopsignalen af te geven.

Risicobeheer en fraudepreventie

Een uitdaging in de financiële wereld zijn fraudebestrijding en risicobeheersing. Als deze dingen niet op orde zijn kan dit een negatief effect hebben op de gezondheid van financiële instellingen. Kunstmatige intelligentie kan helpen dit te voorkomen en gaat de komende jaren een belangrijkere rol spelen. Met behulp van AI kunnen grote hoeveelheden data worden geanalyseerd en patronen worden herkend. Daarnaast kunnen er voorspellingen worden gedaan. AI kan helpen bij de beoordeling van kredietwaardigheid en het opsporen van witwaspraktijken.

Klantenservice

Ook op het gebied van klantenservice en het adviseren van beleggers speelt AI een rol. Door grote hoeveelheden data kunnen behoeften en voorkeuren van klanten makkelijker in kaart worden gebracht en worden gekoppeld aan informatie over de producten en financiële wetgeving die hierbij horen. Uit deze resultaten komen vervolgens scenario’s en passende adviezen voort.Tussenpersonen worden hierdoor overbodig en zie je steeds meer in de vorm van een app of een chatbot in plaats van een mens.