Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Commerciële clouddiensten worden beschikbaar voor Nederlandse overheidsinstanties

Waar overheidsinstanties tot nu toe alleen gebruik mochten maken van eigen clouddiensten, gaat er meer ruimte worden geboden om gebruik te maken van commerciële clouddiensten. Dit is door staatssecretaris voor Digitalisering Alexandra van Huffelen aangegeven in een brief aan de Tweede Kamer.

Cloudstrategie

Volgens de Rijksoverheid vallen onder andere externe opslagcapaciteit, applicaties en netwerken onder clouddiensten. Momenteel mag er nog geen gebruik worden gemaakt van commerciële clouddiensten. Dit vanwege een besluit uit 2010 dat de nadelen van het gebruik zwaarder wogen dan de voordelen. Denk daarbij aan nadelen als veiligheids- en afhankelijkheidsrisico’s. Sindsdien heeft de markt voor publieke clouddiensten niet stilgestaan en, mede dankzij de covid-pandemie, is er een flinke ontwikkelingsslag gemaakt. Daardoor zijn deze diensten betrouwbaarder geworden, zijn de risico’s beter te beheersen dan voorheen en kunnen ze tegen relatief lage kosten worden gebruikt. Hoog tijd dus voor een nieuwe cloudstrategie voor de Rijksoverheid.

Voorwaarden voor gebruik

Onderdeel van deze strategie is ook dat er wel voorwaarden worden gesteld aan het gebruik van commerciële clouddiensten. Zo mogen er geen staatsgeheimen worden opgeslagen, valt het ministerie van Defensie buiten het nieuwe beleid en mogen er geen diensten worden afgenomen van cloudleveranciers uit landen met een actief cyberprogramma dat gericht is tegen Nederlandse belangen.

Verder zal een risicoanalyse moeten worden uitgevoerd wanneer er persoonsgegevens worden verwerkt. Komt er een hoog risico uit deze analyse, dan zal er een volledige gegevensbeschermingseffectbeoordeling worden uitgevoerd. Ook moet er voor iedere clouddienst een exit-strategie worden opgezet. Alle opslag moet aansluiten bij de geldende privacy-vereisten, hierop wordt toegezien door de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Wanneer het nieuwe Cloudbeleid precies ingaat is niet duidelijk. Wel wil de staatssecretaris het een jaar na publicatie gaan evalueren. De stap naar deze nieuwe strategie komt niet uit het niets. Ministeries maken al jaren gebruik van de systemen van Microsoft, zoals Office en Teams. Met het nieuwe beleid kan er nu ook gekeken worden naar andere cloudomgevingen zoals Google Cloud en AWS.