Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Bedrijf kopen: waar moet ik op letten?

Aandachtspunten bij de overname van een bedrijf

Gaat u voor het eerst een bedrijf kopen? ‘Waar moet ik op letten’ is een vraag die u zichzelf dan vast en zeker stelt. Net als: ‘hoe verloopt zo’n aankoopproces precies?’ En ‘wanneer moet ik het boekenonderzoek laten doen?’ Het antwoord op deze vragen leest u hier. 

Een bedrijf kopen in 5 stappen

Hebt u een onderneming op het oog die u wilt overnemen? De aankoop verloopt in een aantal stappen. Te weten:

  • Uitbrengen van een indicatieve bieding
  • Uitonderhandelen van de hoofdlijnen
  • Overeenkomen van een intentieverklaring
  • Het boekenonderzoek
  • De afronding van de transactie​

Focus op hoofdlijnen in de beginfase

Voor alle fases van het aankoopproces geldt dat helderheid en duidelijke communicatie belangrijk zijn. In de beginfase zijn echter vooral de hoofdlijnen belangrijk, waarvan de koopprijs natuurlijk een van de belangrijkste is. Het is zaak om zo snel mogelijk, op basis van de grote lijnen, een indicatief bod te doen. Het doel van het indicatieve bod is om de serieuze interesse duidelijk te maken en om in onderhandeling te komen met de verkopende partij. 

Bedrijf kopen: waar moet ik op letten?

Meestal wordt er, nadat er overeensteming op hoofdlijnen is bereikt, een intentieverklaring opgesteld. Hoe meer daarin wordt vastgelegd en afgesproken, hoe minder er later in het process ter discussie gesteld gaat worden. Na het ondertekenen van een intentieverklaring bent u nog geen eigenaar, van de onderneming maar kunt u zich wel verder gaan verdiepen in het bedrijf. Met name het boekenonderzoek is essentieel om te weten hoe het ervoor staat. In deze uitgebreide whitepaper leest u welke details onderzocht moeten worden. Zo voorkomt u onaangename verrassingen.