Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

4 voordelen van membraanschakelaars

Sinds hun eerste introductie in de jaren zeventig vormen membraanschakelaars de basis voor betrouwbare user interfaces, voor een veelvoud aan applicaties. Een membraanschakelaar werkt in principe hetzelfde als een toetsenbord: een schakeling gaat ‘aan’ door middel van een fysieke aanraking. Membraantoetsenborden kunnen perfect stof- en waterdicht worden gemaakt en zijn bestand tegen chemicaliën en andere vormen van vervuiling. We zetten in deze blog 4 voordelen van membraanschakelaars op een rijtje.

Voordeel #1 – hygiëne

Werk je in een omgeving waar hygiëne belangrijk is, zoals een laboratorium of een ziekenhuis? Dan zijn membraanschakelaars een perfecte match. Traditionele toetsenborden hebben ruimte tussen de toetsen, waar vuil en bacteriën zich tussen kunnen nestelen. Een membraanschakelaar is volledig afgesloten en daarmee bestand tegen invloeden van stof, water, chemicaliën en andere externe invloeden. Het is daarnaast eenvoudig om de buitenkant schoon te maken.

Voordeel #2 – robuustheid

Membraanschakelaars staan daarnaast bekend om hun robuustheid en weerstand tegen zware weersomstandigheden en vervuiling. Dit maakt ze zeer geschikt voor buitentoepassingen, in bijvoorbeeld industriële omgevingen. Membraanschakelaars blijven er dus goed uit zien, hoe vaak ze ook gebruikt worden. Een duurzame keuze!

Voordeel #3 – zichtbaarheid

De ‘graphic overlay’ is de buitenste laag van de membraanschakelaar. Membraanschakelaars hebben een hoge mate van zichtbaarheid, ook bij een grotere afstand. Dit is bijvoorbeeld bij touchscreens een stuk minder het geval. Ook backlighting speelt een belangrijke rol op het gebied van zichtbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan ledverlichting die aantoont of een machine aan of uit staat.

Voordeel #4 – keuze voor de toekomst

Tot slot zijn membraanschakelaars een slimme keuze voor de toekomst. De technologie is al jarenlang populair, maar is zeer veelzijdig en eenvoudig te koppelen aan nieuwe ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan draadloze verbinding via geprinte NFC of WiFi antennes, een naadloze integratie van capacitieve aanraking en de mogelijkheid voor meer visuele feedback door de integratie van LED of andere elektroluminescentie.