4 toepassingen van IoT in de bouwwereld
Data verbetert de kwaliteit en service van materieel
Consumenten en ketenpartners stellen steeds hogere eisen aan de infrastructuur. Wegen, het spoor en het riool moeten het gewoon altijd doen. Transparantie en beschikbaarheid zijn de norm, falen is geen optie meer. Dankzij de inzet van sensoren en het Internet of Things (IoT) kunnen bouwbedrijven hieraan voldoen. Sensoren en slimme analyses maken voorspellend onderhoud mogelijk en garanderen daardoor een betere service.
Klanten eisen beschikbaarheid en willen geen verrassingen. Het onderhoud moet slimmer en voorspelbaarder. We zien dat de infrastructuur veroudert. Dankzij de digitalisering, frequentere metingen en digitale media groeit de informatiestroom exponentieel. Tegelijk eist de eindgebruiker dat organisaties actiegericht reageren en informatie delen. Projecten in de infrastructuur worden steeds complexer op het gebied van engineering, financiën en ontwerp . Efficiënt werken wordt daardoor steeds belangrijker. Sensoren zijn hierbij de sleutel tot succes.
Ingrijpen voordat materieel uitvalt
Meer inzicht in hoe het materieel presteert is gewenst. Dat betekent sneller ingrijpen, zelfs nog voordat de rails of wissels het begeven. Bam Infra zet daarom nieuwe technologie in, ontwikkeld samen met ICT Group, om het spoor slimmer te onderhouden. Het bedrijf rijdt met meettreinen over het spoor om de geometrie van het spoor en de staat van de bovenleiding te controleren. Door deze data te koppelen aan GPS-informatie weten ze precies waar het reparaties moet uitvoeren en vooral waar niet. Sensoren meten continu de spanning van bijvoorbeeld accu’s van wissels om te zien wanneer vervanging nodig is. Gevolg: minder storingen en treinen blijven volgens het spoorboekje rijden.
Minder zout op de weg en in het milieu
Niet alleen treinen hebben baat bij sensoren en data. Ook het wegverkeer en het milieu profiteren ervan. Sensoren in het wegdek geven preventief door wanneer het gaat vriezen. Visuele inspecties zijn dan niet meer nodig. Zoutwagens strooien alleen waar dat echt nodig is. Dat scheelt dure inspecties en heel veel zout dat anders het milieu zou verontreinigen. Pekel tast ook het wegdek aan. Door minder te strooien blijft de weg langer in topconditie. Hoe de sensoren worden gevoed? Niet door kabels of batterijen. Maar door de ongebruikte signalen van WiFi, 4G en GSM. Dankzij de restenergie uit deze communicatienetwerken is er geen omkijken meer naar.
Kunstmatige intelligentie houdt de weg in de gaten
Met slechts 2% van het asfalt is iets aan de hand. Toch kijken inspecteurs alle beelden van wegen met het blote oog na. “Dat kan een stuk efficiënter”, dachten BAM Infra en ICT Group. Zij ontwikkelden daarom een zelflerend model om de digitale wegdekbeelden volautomatisch te analyseren en te classificeren. Het model onderscheidt onder andere gaten, scheuren en rafeling in het asfalt. Ook spot het bijvoorbeeld de aanwezigheid van dierlijke resten. Het algoritme koppelt de schaderapportage aan geografische gegevens. Hierdoor is de exacte locatie van de schade bekend. Dat verhoogt niet alleen de efficiëntie en kwaliteit van de inspecties, maar maakt de weg vrij voor flexibeler en gerichter onderhoud. Dat verkort de doorlooptijd van inspecties en verbetert de doorstroming van verkeer.
Nooit meer overstromende wc’s op Schiphol
Data zorgt niet alleen op de weg en op het spoor voor minder opstoppingen. Ook de wc’s op Schiphol blijven goed doorstromen dankzij gegevens. Op de luchthaven gaan tijdens piekmomenten 50.000 mensen per uur naar het toilet. Bovendien belanden de gekste voorwerpen in de riolering. Ongeveer 80 gemalen werken zo’n 2,5 miljoen liter vuil water weg. Als dat stokt overstromen de wc’s. Het aantal gemalen uitbreiden is onvoldoende om de passagiersgroei op te vangen. Door data van gemalen te analyseren, kan Bam Infra zien welke pompen het hardst werken of onderhoud nodig hebben. Hierdoor is bijtijds ingrijpen en bijvoorbeeld andere gemalen opschakelen mogelijk.
Wilt u meer weten over de toepassing van IoT in de bouw en leren hoe u zelf aan de slag kunt met sensoren voor voorspellend onderhoud? Bekijk dan van ICT Group met Bam Infra.