Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Who’s really attacking your ICS Equipment

ICS steeds vaker het doelwit van cyber aanvallen

Aanvallen op Industrial Control Systems (ICS) als waterbedrijven, energiebedrijven en gastransportnetwerken komen steeds vaker voor. ICS zijn apparaten, systemen en netwerken die industriële processen bedienen en automatiseren. Deze apparaten zijn in bijna iedere industrie te vinden. ISC systemen zijn een veel besproken onderwerp in de beveiliging community in de afgelopen twee jaar door Stuxnet, Flame en vele andere bedreigingen en aanvallen. Deze whitepaper laat zien wie daadwerkelijk ICS systemen aanvallen en wat goede technieken zijn om ICS systemen te beveiligen.

Hoe ziet een ICS implementatie eruit?
Een typische implementatie van een ICS systeem heeft vaak een gesegregeerd SCADA netwerk dat is verbonden via een firewall of ‘air-gapped’ van het internet. Zoals bij veel ICS implementaties worden firewalls niet veel gebruikt, dus bij de volgende afbeelding zijn geen firewalls toegepast.Cyber aanvallen op ICS

Verschil tussen ICS/SCADA systemen en IT systemen
ISC/SCADA en IT systeem beveiliging verschillen groot op het gebied van prioriteiten. Deze systemen hebben beiden andere ideeën over wat beveiliging is en wat de beste manier is om veilig te opereren. De eerste prioriteit van IT systemen is om de data te beschermen en te zorgen dat medewerkers ongestoord door kunnen werken. ICS/SCADA systemen staan aan de andere kant bekend om de betrouwbaarheid van data te beschermen zonder dat de productiviteit wordt beïnvloed.

Aanvallen op ICS blijven voorkomen zonder goede beveiliging
Zoals in deze whitepaper te lezen valt, zijn ICS systemen regelmatig het doelwit van aanvallen. Totdat een goede beveiliging is geïmplementeerd zullen deze aanvallen steeds vaker voorkomen, net als geavanceerder en vernietigender. De motieven en bronnen van aanvallers zullen continu worden onderzocht, net als technieken en de toenemende complexiteit van de aanvallen.

Download de whitepaper “Who’s Really Attacking Your ICS Equipment” waarin u meer informatie krijgt over de steeds vaker voorkomende aanvallen op ICS/SCADA systemen. Het is cruciaal dat een goede beveiliging wordt geïmplementeerd bij ICS systemen met het oog op de toekomst waar de aanvallen naar verwachting steeds agressiever en complexer worden.

 

Download de whitepaper
Download