Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Een website voor je onderwijsinstelling bouwen? Lees onderstaande tips dan eerst even door

Wanneer je verantwoordelijk bent voor de IT binnen je onderwijsinstelling, dan ben je waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor de bouw van een goede website. De meeste onderwijsinstellingen hebben natuurlijk een persoonlijk intranet, maar natuurlijk heb je ook een algemene website nodig.

Die website heeft een andere functie. Dit is namelijk het uithangbord voor de onderwijsinstelling. Een website die meer is bedoeld voor de ouders, werkzoekende docenten en ga zo maar verder. Deze website moet informatief en praktisch zijn, maar hoe krijg je dit voor elkaar? Met deze praktische tips bouw jij snel een goede algemene website voor je onderwijsinstelling op.

Welke hostingvorm past bij je onderwijsinstelling

Voordat je daadwerkelijk met de website begint, is het allereerst relevant om te onderzoeken welke hostingvorm bij je onderwijsinstelling past. Je hebt namelijk de keuze uit verschillende vormen. Je hebt bijvoorbeeld shared hosting, dedicated hosting maar ook VPS. Vooral VPS is interessant voor onderwijsinstellingen, want je hoeft je server dan niet te delen met anderen. Het is bovendien schaalbaar en met VPS kun je grotere bezoekersaantallen aan.

Het belang van een nuttige startpagina

De startpagina is de plek waar bezoekers het eerst terechtkomen en om die reden moet je aan deze pagina het meeste aandacht besteden. Veel websitebouwers maken hier fouten. Een veelgemaakte fout: te veel informatie op de startpagina, waardoor het onoverzichtelijk wordt. Deze fout is ook wel te begrijpen, aangezien je zoveel mogelijk wilt vertellen maar hierbij geldt het principe: less is more. Het is belangrijk om het doel voor ogen te houden en gebruik te maken van slimme functies.

Op de startpagina moet geen specifieke informatie over een onderwerp staan, maar daarentegen algemene informatie. Als mensen over een specifiek thema verder willen lezen, dan verwijs je ze door met een interne link. Maak deze links dan ook duidelijk zichtbaar. Ook kan bepaalde informatie op de startpagina echt niet ontbreken. Denk aan een nieuwsgedeelte in de hoek van de startpagina en een agenda met de belangrijkste schoolactiviteiten.

Duidelijke navigatie

De navigatie van je website moet handig te gebruiken zijn op alle elektronische apparaten en zeker de smartphone. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het merendeel van de internetsurfers tegenwoordig de mobiel gebruikt.

Maak de navigatie dus gebruiksvriendelijk voor alle apparaten en beperk het aantal links. Kijk echt welke links noodzakelijk zijn en welke links niet. Hoe meer links, hoe lastiger mensen het vinden om een beslissing te nemen en hoe chaotischer alles wordt.

De over ons-pagina is extra relevant

Ouders, toekomstige leerlingen en andere geïnteresseerden willen de ‘mensen’ achter de school het liefst als eerste leren kennen. Zij kunnen de onderwijsinstelling namelijk maken of breken. Maak daarom een uitgebreide over ons-pagina.