Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

3 redenen om vandaag nog aan de slag te gaan met it-recycling

In hoeverre is jouw bedrijf actief bezig met recycling? Bij recycling denk je misschien als eerste aan zaken zoals het apart inzamelen van plastic, het verzamelen van batterijen en oude lampen. Maar voor bedrijven is ook it-recycling een belangrijk thema. Onder it-recycling verstaan we alle recycling van elektrische apparaten, hardware en verwante producten. Denk aan de recycling van oude of afgeschreven monitoren, laptops, servers, printers, telefoons, accu’s, toners en meer. We zetten in deze blog 3 redenen op een rijtje om vandaag nog aan de slag te gaan met it-recycling!

Recycling: een belangrijke keuze voor het milieu

Recycling is een verantwoorde keuze voor het milieu. Computerafval zit vol schadelijke stoffen, waarmee zorgvuldig om moet worden gegaan. Je mag it-afval daarom ook nooit bij het reguliere afval weggooien. Zo bevat een telefoon bijvoorbeeld een brandgevaarlijke lithium-batterij en zit er vaak kwik verwerkt in het scherm. En het gaat niet alleen over schadelijke stoffen. De grondstoffen in it-apparatuur zijn ook nog eens zeer waardevol en schaars op deze wereld. Met it-recycling maak je een bewuste keuze voor het hergebruik van diverse grondstoffen. Van de grondstoffen kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt en daarmee is de cirkel weer rond. It-recycling past dus uitstekend bij een duurzaam en milieuvriendelijk bedrijfsbeleid.

Een opgeruimde werkplek

Ligt de archiefkast van jouw bedrijf ook vol met oude laptops? Puilt de onderhoudsruimte uit met kabels, monitoren en andere it-apparatuur? Zonde, want deze apparaten ga je waarschijnlijk nooit meer gebruiken. Nu hebben we gelijk het tweede voordeel van it-recycling te pakken: het draagt bij aan een opgeruimde werkruimte! Als bedrijf heb je regelmatig met de vernieuwing van apparatuur te maken, een laptop of telefoon heeft immers niet het eeuwige leven. Zeker wanneer je een aantal stuks verzameld hebt, is het interessant om een bedrijf in te schakelen om it-apparatuur op te laten halen. Zo weet je dat de recycling veilig en volgens alle milieurichtlijnen gebeurt.

Soms is oude apparatuur nog geld waard

Waar jij afgeschreven of oude hardware ziet, ziet een recyclingbedrijf een waardevolle bron van grondstoffen voor hergebruik, of de mogelijkheid om apparatuur ergens anders een tweede leven te geven. En wist je dat in sommige gevallen jouw apparaten en hardware nog geld waard zijn? Bij de opkoop van it-apparatuur is het wel goed om te weten dat het vaak pas vanaf 10 stuks mogelijk is. Ok mag apparatuur in de meeste gevallen niet ouder zijn dan 4 jaar. Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet kan een professionele opkoper je een bod doen. Zo kan it-recycling dus ook nog goed zijn voor de portemonnee!