Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Technologie en de mens: tegenstelling of verrijking?

Op weg naar het wij-tijdperk met keynote Ruud Veltenaar

In mei dit jaar was Ruud Veltenaar, trendwatcher en begenadigd spreker op het gebied van innovatie, keynote tijdens het seminar over de toekomst van de overheid. De buitengewoon hoogleraar aan de Londen Business School, studeerde filosofie en was lange tijd ondernemer en bestuurder van wereldwijde organisaties. Zijn visie: we zijn hard op weg naar het wij-tijdperk waarin technologie en de mens elkaar op een nieuwe manier aanvullen.

Meerwaarde creëren in een wij-samenleving

Wie bij deze term meteen denkt aan deeleconomie-achtige start-ups van nu, zoals Airbnb en Über, heeft het mis. Veltenaar bedoelt met het wij tijdperk iets veel radicalers dan de opkomst van dit soort ondernemingen, waarin eigenlijk het grote geld nog steeds naar het bedrijf gaat. Oftewel: naar de paar mensen die dat hebben opgericht.

Kennis delen en slimmer worden

Onze beschaving beweegt volgens de spreker en trendwatcher richting het gratis beschikbaar stellen van kennis en informatie, zodat die voor de hele wereld toegankelijk is. Het toekomstbeeld dat hij schetst is voor sommigen – die er niet voor open staan – misschien bedreigend. Toch biedt het veel positieve vooruitzichten. Denk je eens in dat we minder afhankelijk worden van “de grote jongens” zoals Shell voor onze energievoorzieningen..? Ook worden we – hopelijk – een stuk bewuster van onze ecologische voetafdruk waarna we ons gedrag ook kunnen aanpassen. Nu weten maar weinig mensen dat voor de productie van hazelnoten zóveel liters water nodig zijn, dat dit ‘gezonde’ voedsel een naar bijsmaakje krijgt.

Glazen bol

Hoe die toekomst er heel concreet uit gaan zien, is altijd lastig te zeggen. Toch stelt Veltenaar aan de kaak dat we ons misschien niet meer moeten laten beperken door onze menselijke hersencapaciteit. Een chip implanteren in onze hersenen kan dé oplossing betekenen voor een hoop praktische problemen. Klinkt misschien eng, maar wat als je dierbare op de operatietafel ligt en de chirurg hierdoor over meer betere informatie beschikt zodat de operatie succesvoller kan verlopen?

Technologie en de mens

Wat vindt u hiervan? Deze en meer filosofische stellingen worden opgebracht in dit artikel over Ruud Veltenaars keynote tijdens het Doxis seminar afgelopen mei. Download het artikel meteen en laat u inspireren.