Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De moderne werkplek: productief, veilig en flexibel

In een snel veranderende wereld waarin flexibiliteit en connectiviteit centraal staan, is de moderne werkplek een essentieel voor het succes van iedere organisatie. Met de opkomst van hybride werken en de daarbij noodzakelijke toegang tot de accounts en bedrijfsgegevens onafhankelijk op iedere gewenste locatie, is het creëren van een moderne werkplek steeds belangrijker voor bedrijven. Maar: wat is zo’n moderne werkplek dan precies? En waarom is dit juist nu zo belangrijk voor bedrijven?  

Wat is de moderne werkplek? 

Een moderne werkplek is veel meer dan alleen een fysiek bureau en een computer. Het is de digitale omgeving die werknemers in staat stelt om veilig en productief te werken, ongeacht van waar ze zich op dat moment bevinden. Doordat werknemers toegang hebben tot de gegevens vanuit de cloud kunnen ze gemakkelijk samenwerken, bestanden delen en communiceren. Of ze nu op kantoor zijn, thuis werken of op een andere flexwerkplek zitten. De moderne werkplek biedt flexibiliteit en vrijheid, waardoor werknemers in staat zijn om het werk uit te voeren dat op dat moment het beste bij de situatie past. 

Waarom zouden bedrijven gebruik moeten maken van de moderne werkplek? 

Het gebruik van een moderne werkplek geeft verschillende voordelen voor zowel werknemers als organisaties. Ten eerste verhoogt het de veiligheid van gegevens, aangezien alle informatie veilig wordt opgeslagen in de cloud en daardoor is de organisatie beveiligd tegen potentiële bedreigingen. Daarnaast verhoogt het de productiviteit, doordat medewerkers efficiënter kunnen samenwerken en eenvoudig toegang hebben tot de meest recente gegevens. Daarnaast maakt de moderne werkplek ook het hybride werken mogelijk, wat weer zorgt voor een betere werk-privébalans voor de werknemers. 

Waaruit bestaat een moderne werkplek? 

Een moderne werkplek bestaat uit verschillende onderdelen die gezamenlijk een geïntegreerde digitale omgeving vormen. Dit omvat onder andere applicaties voor samenwerking en gegevensdeling, zoals Microsoft Teams, SharePoint, en beveiligingsfuncties die de organisatie beschermen tegen cyberdreigingen.  

Welke applicaties heeft de moderne werkplek? 

Moderne werkplekken maken gebruik van een verschillende applicaties om de productiviteit te verhogen en de samenwerking te bevorderen. SharePoint biedt een centrale opslaglocatie voor alle gegevens binnen de organisatie, terwijl Microsoft Teams een ideale tool is voor het bevorderen van de samenwerking en communicatie. Daarnaast heeft OneDrive een persoonlijke opslaglocatie voor werknemers, terwijl applicaties zoals Outlook, Excel en Word gebruikt kunnen worden voor de dagelijkse werkzaamheden. 

Hoe veilig is een moderne werkplek? 

Veiligheid is een van de prioriteiten van de moderne werkplekken. Zo heeft Microsoft 365 uitgebreide beveiligingsmogelijkheden om organisaties te beschermen tegen cyberdreigingen. Je kunt onder andere gebruik kan maken van een beveiligde inlogmethode, bescherming van apparaten en geavanceerde detectiemogelijkheden van bedreigingen. Door werknemers ook te trainen in het herkennen van phishing en andere dreigingen, kunnen organisaties ervoor zorgen dat het beveiligingsniveau nog verder wordt verhoogd en de potentiële risico’s worden geminimaliseerd. 

De eisen van vandaag, de uitdagingen van morgen 

De moderne werkplek is essentieel voor organisaties die streven naar veiligheid, productiviteit en flexibiliteit. Door werknemers de juiste tools en middelen aan te bieden om efficiënt te werken, kunnen organisaties hun concurrentiepositie versterken en zich aanpassen aan de veranderende behoeften van het moderne werken. Met Microsoft 365 als basis kunnen organisaties een moderne werkplek creëren die voldoet aan de eisen van vandaag en klaar is voor de uitdagingen van morgen.