Pas op voor de macht van techreuzen!
Nederlandse rectores magnifici waarschuwen voor de te grote macht van techreuzen in het hoger onderwijs. “De snelle digitalisering van het Nederlandse hoger onderwijs betekent dat we in toenemende mate afhankelijk zijn van de Googles en Microsofts van deze wereld.”
Ze maken zich grote zorgen over de mate waarin wetenschappelijke data en gegevens van studenten worden geruild voor commerciële onderwijsdiensten. Hierbij kun je denken aan diensten zoals Google, Scholar, Researchgate en Slack.
Grote risico’s op de loer
Ook Cybersecurity specialist Lokke Moerel stelt dat er grote risico’s en misbruik op de loer ligt. Data wordt momenteel afgeroomd in ruil voor innovatieve diensten. Momenteel wordt er individueel toestemming gegeven onder het mom van: hoe erg kan het zijn? Maar als dit zo door zet hebben commerciële diensten binnen een mum van tijd onze hele onderwijs- en research sector in kaart. Samenwerkingen tussen verschillende hoge scholen de overheid zouden ervoor kunnen zorgen dat de gebruikersdata uit de handen van de commerciële diensten blijven.
Toch is dit lastig om te doorbreken. Vooral omdat deze techreuzen hun diensten gratis aanbieden. Ze zijn veelal geïnteresseerd in de data die ze hiermee verkrijgen. Een betaalde dienst aanbieden waarbij er geen toegang tot data is, is niet in trek.
Het is dus belangrijk om data niet enkel met een roze bril te bekijken, nadenken over de mogelijke risico’s is essentieel. Dit wil echter niet zeggen dat werken met data, wat vervolgens kan dienen tot krachtige informatie, moet stoppen. Gemeenten en de overheid moeten grenzen opmaken hoe zij te werk gaan met al deze techbedrijven en functionaliteiten. Klik hier voor meer informatie over het congres de informatiegestuurde overheid, die verder ingaat op allerlei vragen wat betreft informatie en data in de overheid of gemeenten.