Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Microsoft Classroom: even proberen!

Microsoft is in april al begonnen met communiceren over Microsoft Classroom; dé tool voor het onderwijs. Wij hebben hier in onze nieuwsbrief van donderdag 25 augustus reeds melding van gemaakt. Er is al veel informatie over, maar wat is er nou beter dan het zelf is proberen? Ik was nieuwsgierig naar de mogelijkheden en ben aan de slag gegaan: is het makkelijk in te zetten en belangrijker, voegt het ook wat toe?

Klas aanmaken

Met mezelf als docent, heb ik een kleine klas aangemaakt met drie van mijn collega’s. Erg simpel. Overigens zal dit nog simpeler gaan met Microsoft School Data Sync (preview) waarmee je een koppeling kunt leggen tussen je Studenten Informatie Systeem en Office 365 en/of Azure Active Directory, zodat klassen met leerlingen en docenten automatisch aangemaakt worden.

Opdracht

Ok, ik ga mijn klas de opdracht geven om voor een bepaalde moment een video bekijken en daar een paar vragen over te beantwoorden. Ik kan kiezen om de studenten te laten deelnemen aan een discussie hierover met mij en/of elkaar.

Ik kan diverse zaken bijvoegen. Ik kies voor een video vanuit YouTube en de twee vragen, die ik met Microsoft Forms maak.

Deze opdracht staat nu klaar voor de studenten in mijn klas. Het is ook mogelijk om de opdracht in de agenda van de klas zetten.

De student

Als de student inlogt op zijn of haar Office 365-omgeving, kan die via Classroom naar de opdrachten die gemaakt moeten worden. De vragenlijst die ingediend moet worden staat bij ‘My work.’ Na het beantwoorden van de vragen via het formulier kan de student het werk indienen.

Nakijken

Ik kan zien dat Nick zijn werk heeft ingeleverd en via ‘Forms’ kan ik zien dat hij het juiste antwoord op de vragen heeft gegeven. Ik geef hem daarom een 100% score en kan deze score vervolgens aan hem doorgeven.

Mijn ervaring

Na er zelf mee gewerkt te hebben, kom ik tot de conclusie dat Microsoft Classroom een hele interessante en makkelijke tool is om te gebruiken in de klas. Ik kan zonder problemen via Classroom een opdracht aan mijn studenten toewijzen en nakijken. Nu ben ik in mijn test vrij snel door het proces heen gegaan, maar er zijn veel meer opties met betrekking tot bijvoorbeeld les inhoud; zeker het proberen waard!

Zelf al ervaringen opgedaan?

Heb je zelf al een start gemaakt met de Microsoft Classroom trial of gaan jullie dat binnenkort doen, wij zijn er benieuwd naar jullie ervaringen. Laat dit ons weten via een reactie op dit blog. Via de e-mail mag uiteraard ook altijd!

Zelf kijken wat er allemaal mogelijk is?

Trial aanvragen kan via deze link. Je voegt dan Microsoft Classroom toe aan je Office 365 omgeving. Zie voor de uitgeschreven stappen ook punt 2 t/m 4 van Stap 1 via de support pagina van Microsoft.