Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe belangrijk is het om AVG op de agenda te houden?

AVG-compliant worden, en vooral blijven

De deadline voor de AVG ligt alweer een tijdje achter ons. Na de eindsprint richting compliancy is bij veel onderwijsinstellingen de AVG alweer wat naar de achtergrond verdwenen. Zonde, want dan zijn die maanden van inventariseren, vergaderen en uitrollen van processen voor niks geweest. AVG-compliancy gaat namelijk niet alleen om het halen van een deadline, het is een ingrijpende verandering en het dwingt om vanaf nu op een andere manier met privacygevoelige data om te gaan.  

Wachten kan je geld kosten!

Onderzoek van Capgemini bracht aan het licht dat ongeveer 49% van de organisaties in Nederland op 25 mei 2018 nog niet compliant waren. 1 op 4 van deze bedrijven verwacht ook niet dat ze voor 2019 alles op orde zullen hebben. Er is dus werk aan de winkel en de 8 praktische stappen uit deze whitepaper geven je een zetje. Volg deze stappen en je zal zien dat AVG aandacht blijft krijgen binnen de instelling. Extra pluspunt: een onderwijsinstelling die voldoet aan AVG, vermijdt niet alleen hoge boetes, maar krijgt ook meer grip op de groeiende berg data.  

In 8 stappen richting AVG-compliancy

Instellingen denken te vaak dat voldoen aan AVG draait om technologie. Even een software update uitvoeren of nieuwe software installeren en klaar is kees. Zo werkt het helaas niet, techniek draagt inderdaad bij aan AVG-compliance, maar het gaat toch vooral om mensenwerk. Deze 8 stappen doen je nadenken over compliancy in jouw school. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Maak systemen AVG-compliant: De privacy van leerlingen moet beter beschermd worden en dat moet in de software by design zo geregeld zijn. Zo mag het niet mogelijk zijn dat een BSN-nummer van een leerling wordt ingevoerd als geboortedatum.
  2. Zet de data-eigenaar achter de knoppen: De AVG zorgt ervoor dat de mensen van wie je persoonsgegevens bewaart en verwerkt meer rechten krijgen. Naast recht op inzage, correctie en verwijdering krijgen mensen dus ook recht op dataportabiliteit.
  3. Bewustwording en training: De AVG is geen project wat op 25 mei 2018 werd afgerond. Het is een manier van werken die blijvende aandacht nodig heeft. De hele organisatie krijgt ermee te maken, dus trainingen en bewustwording zijn van groot belang.

Wil jij AVG dus op het netvlies houden en boetes vermijden? Ga dan aan de slag met de 8 tips in deze whitepaper en blijf compliant.