Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Een zaaksysteem kiezen: best-of-breed versus all-in-one

Zaakgericht werken met een passend zaaksysteem

Veel gemeenten willen hun dienstverlening verbeteren door zaakgericht te gaan werken. En sommigen hebben, behalve deze verbeterings-slag, nog andere redenen om met een zaaksysteem aan de slag te gaan. Maar hoe weet je welk type zaaksysteem het beste bij jouw organisatie past? En nog belangrijker: bij de doelen die jij wilt bereiken? Dit artikel helpt je op weg om de juiste keuze te maken. We lichten hier alvast een tipje van de sluier op.

Wat is een best-of-breed zaaksysteem?

Kort gezegd bestaat een best-of-breed zaaksysteem uit allemaal losse componenten. Elk daarvan wordt los geleverd, en je hebt dus niet een pakket als één geheel. In veel gevallen werk je dan uiteindelijk ook met meerdere leveranciers. De voordelen hiervan zijn dat je een flexibel systeem hebt: je kiest zelf precies datgene wat je nodig hebt; van de beste kwaliteit of dat wat het beste bij jouw behoeftes aansluit. Benieuwd naar de andere plussen en minnen van een best-of-breed zaaksysteem? Het whitepaper gaat daar verder op in.

Wat is een all-in one zaaksysteem?

In tegenstelling tot een best-of-breed zaaksysteem wordt bij een all-in-one pakket juist geprobeerd om zoveel mogelijk functionaliteiten in één oplossing aan te bieden. Dat heeft zeker voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld maar met één leverancier te schakelen. De overige voor- en nadelen komen uitgebreid aan bod in het whitepaper.

5 vragen die je jezelf moet stellen als je een zaaksysteem kiest

Overweeg jij om zaakgericht te gaan werken? Stel jezelf dan in ieder geval deze vragen, voordat je je verder gaat verdiepen in specifieke functionaliteiten:

  • Hoe afhankelijk wil je zijn van één leverancier?
  • Wat is de expertise van die specifieke leverancier?

Daarnaast zijn er nog 3 vragen die je sowieso moet overwegen voordat je verder op zoek gaat naar een zaaksysteem. Download het artikel en zorg dat je de keuze maakt die het beste past bij jouw situatie.