Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De efficiëntste inlogmethode regel je met dynamische authenticatie

Veilig inloggen zonder hindernissen

Tegenwoordig werken we met een laptop of smartphone, de kantoor-pc is al bijna achterhaald. Die oude kantoor-pc had wel één groot voordeel: hij was heel veilig. Dat is in de tijd van BYOD en draadloos werken wel anders. Cybercriminelen hebben nu veel meer mogelijkheden om binnen te dringen en data buit te maken. De IT had daarop dé oplossing: ellenlange inlogprocedures.

Veilig inloggen is niet altijd een pretje

Je kent het wel: je logt in op het bedrijfsnetwerk of -app en je moet naast je wachtwoord een door een token ingevoerde pincode invoeren. Voor elke app weer een andere, het is om tureluurs van te worden, zeker als je je wachtwoord vergeten bent of je token in je andere pak zit. Gelukkig worden steeds vaker biometrische gegevens gebruikt zoals inloggen met gezichtsherkenning en vingerafdruk.

Veiliger én naadlozer inloggen

Deze multi-factor authenticatie maakt veilig op afstand werken mogelijk. Handiger zou zijn als de complexiteit van inlogprocedure afhangt van het risiconiveau. Zo’n dynamische inlogprocedure is niet alleen veiliger, maar laat je vooral sneller inloggen als het zeker is dat jij het bent die inlogt.

Dynamische authenticatie: 3 voorbeelden

Sneller inloggen kan als de procedure rekening houdt met omgevingsvariabelen. Een greep uit de zaken waar echt veilig en naadloos inloggen zich mee bezig houdt:

  • Locatie: wordt er ingelogd vanuit Gouda, Parijs of Moskou?
  • Device: kennen we deze smartphone en is er al eerder geverifieerd mee ingelogd?
  • Risicoprofiel: mag deze gebruiker na inloggen skin deep of alles zien en verwijderen?

Overal en altijd automatisch het juiste veiligheidsniveau

Veranderen deze variabelen, dan wordt een andere vorm van authenticatie voorgeschoteld. Is het risiconiveau hoog, dan wordt de drempel ook hoger. Is het risico laag, dan zijn je collega’s zo aan de slag. Wil je weten hoe de inlogprocedure zich aanpast aan het risiconiveau? Download dan de whitepaper Matching Your Authentication to the Speed of Your Business.

 

Download de whitepaper
Download