Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Zorgwerkplek: cloud is nog geen oplossing

Liever maatwerkplek in zorg dan cloudwerkplek

De Nederlandse gezondheidszorg staat flink onder druk. Er moet steeds meer zorg worden geleverd tegen steeds minder geld. Innovatie is daarom noodzakelijk om goede zorg tegen een lagere prijs te kunnen bieden. ICT speelt in die uitdaging een voorname rol.

Bij productiviteit en efficiëntie draait het uiteindelijk voor een groot deel om een juiste inrichting van de ICT-infrastructuur. Het is dan ook een kwalijke zaak dat in de meeste organisaties de werkplekken op dit moment voornamelijk standaard zijn uitgevoerd en dat men nog nauwelijks rekening houdt met de eisen en wensen van de gebruikers, laat staan de rol of functie binnen de organisatie.

Zorgverleners zijn geen gewone gebruikers

De eindgebruikers in de zorgsector zijn geen standaardgebruikers. Het zijn verpleegkundigen die werken met Computers on Wheels (COWS), het zijn artsen die van spreekkamer tot behandelkamer werken, het zijn chirurgen die in de operatiekamer techniek ondersteunend laten zijn aan de behandeling en het zijn laboranten en studenten die werken met onderzoeks- en onderwijstoepassingen. Het onderliggende ICT-landschap dient hen allen 24×7 te faciliteren.

De verwachting is dat gebruikers steeds meer persoonlijke voorkeuren zullen ontwikkelen op het gebied van de werkplek en daarbij gebruik willen maken van toepassingen die het beste aansluiten op hun eisen en wensen. Zorginstellingen hebben daarom meer baat bij een customized (online) werkplek met op maat gemaakte gebruikersprofielen dan bij een standaard cloud-werkplek, zoals deze al in veel branches (waar geen complexe processen gelden) wordt aangeboden.

Een customized werkplek biedt de maximale steun aan de verschillende zorgverleners en draagt bij aan efficiënte en effectieve zorgprocessen. Het is nu zaak om ICT meer waarde te laten toevoegen aan het zorgproces. En dat niet alleen voor nu, maar ook voor de komende vijf tot tien jaar. Lees hier alles over in het artikel ‘Zorgwerkplek – liever maatwerkplek dan cloudwerkplek’