Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Zorgbesparing met ICT

Besparen met het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD)

De zorg is continu bezig met vraagstukken op het gebied van kosten- en tijdbesparing. Zorginstellingen proberen de zorg betaalbaar en uitvoerbaar te houden, maar wel met behoud van kwaliteit. ICT-middelen zijn de laatste jaren gemeengoed geworden en helpen zorginstellingen om invulling te geven aan deze vraagstukken. Het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) is een van deze ICT-middelen. Deze whitepaper gaat dieper in op het besparen op tijd en kosten in de zorg met ICT-middelen en dan met name het ECD. Daarnaast gaat het in op de vraag of men een ECD moet bouwen of dit moet uitbesteden.

“Verlaging van de administratie- en registratielast verhoogt de kwaliteit van zorgverlening”

Deze whitepaper bestaat uit twee delen, namelijk:

  1. Elektronisch Cliënten Dossier
  2. Hosting en Applicatiebeheer

Besparen op administratieve lasten met ECD

Maken of kopen?
Zorginstellingen die aan de vooravond staan van de keuze voor een nieuw ECD moeten ook een beslissing nemen over de benodigde ICT-instrastructuur. Gaat men een ECD maken of kopen? Het afnemen van het ECD als dienst inclusief ICT-infrastructuur, kan flexibiliteit, kostenbesparing en een betere beschikbaarheid opleveren. Daarnaast kan het de eigen ICT-afdeling ontlasten. Uiteindelijk allemaal facetten in het teken van kosten- en/of tijdbesparing om de zorg betaalbaar en uitvoerbaar te houden.

Voordelen ECD
Een ECD biedt verschillende voordelen voor medewerker, cliënt en zorginstelling. Naast voordelen op het gebied van de beleving van medewerker en cliënt en kwaliteit van zorg resulteert de invoering van ECD in:

  • Alleen registratie van uitzonderingen in plaats van standaard repeterende zaken;
  • Dagplanning real-time inzichtelijk voor iedereen;
  • Geautoriseerde informatiedeling conform NEN7510;
  • Papierloos werken werkt risico verlagend en voorkomt fouten;
  • Vereenvoudiging van declaraties;
  • Overheadreductie van ruim 10 procent;
  • Aanzienlijke verlaging van porto-, papier- en tonerkosten.

Download de whitepaper
Download deze whitepaper “Zorgbesparing met ICT” en lees meer over het besparen op tijd en kosten in de zorg met behulp van ICT-middelen, zoals het ECD.

 

Download de whitepaper
Download