Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Zorg voor bruikbare inzichten met data

Hoe maak je data bruikbaar voor marketing?

Veel organisaties verzamelen, bewust en onbewust, enorme hoeveelheden gegevens. Maar hoe zet je die data in om marketing te ondersteunen in het aantrekken van potentiële klanten? Hoe help je een salesmanager in het verhogen van conversie op basis van data? Het creëren van inzichten waarop de business actie kan ondernemen is buitengewoon relevant. IT-afdelingen kunnen een onderscheidende rol spelen en meer dan ooit een essentieel onderdeel van het salesproces vormen. Bij veel organisaties is het besef dat hier iets mee gedaan moet worden zeker aanwezig. Er daadwerkelijk mee aan de slag gaan blijkt echter nog niet zo makkelijk te zijn. In dit blog geef ik je wat concrete inzichten uit mijn ervaringen met klanten.

Recentelijk werd ik door een klant uitgenodigd. Zijn organisatie heeft een dataplatform waarin data uit verschillende kanten van het bedrijf samenkomt. Een mooi begin, maar er moet wel echt iets gedaan worden om die data om te zetten in waarde.

De eerste stap

Het is een open deur, maar desondanks heel belangrijk: je moet gewoon beginnen. En maak het niet te ingewikkeld. Begin klein en bouw het vanuit daar steeds verder uit. Ook met kleine stappen kun je snel waarde leveren.

Bij mijn klant ben ik begonnen met het plannen van een inspiratiesessie met stakeholders uit de business. Hier gaat het ten slotte om, zij zijn degenen die er daadwerkelijk mee aan de slag moeten. Zo kregen we inzicht in de vraagstukken waar de stakeholders graag mee geholpen zouden willen worden. Bovendien konden we hierbij voorbeelden noemen die bij vergelijkbare organisaties met behulp van data toegepast worden. Om tot specifieke voorbeelden te komen plan je hierna vervolgsessies met individuele stakeholders. Zo kom je tot concrete en snel uit te voeren cases. De ‘low hanging fruits’.

Communiceren blijft belangrijk

Deze samenwerking met de business moet niet vergeten worden. Niet alleen is dit waar je de brug met de business slaat, hier worden ook waardevolle vragen gesteld. Sla je deze stap over, dan mis je die aansluiting en biedt je data-analyse weinig commercieel perspectief. Uit de gesprekken met de business komt niet alleen naar voren welke antwoorden gezocht worden, er wordt ook getoetst welke onderbuikgevoelens er leven. Een volgende stap is dan het zoeken naar relaties en patronen in de data. Daarbij neem je ook die onderbuikgevoelens mee om je op te richten en inzichten te duiden. Communiceren met de business blijft dus ook hier belangrijk. Kennis en kunde in het bedrijf kunnen helpen relevante en actionable inzichten te identificeren.

Van inzicht naar action

Met inzichten alleen ben je er nog niet. Je maakt weliswaar direct verschil door de business te blijven voeden met deze informatie. Op basis hiervan kan sales bijvoorbeeld direct gerichtere gesprekken voeren. Dashboarding van relaties, inzichten en ook de effecten van acties kunnen buitengewoon waardevol zijn in de ondersteuning van de business. Maar uiteindelijk wil je een stap verder. Dan gaat het niet meer over het begrijpen van relaties, dan wil je dat er op basis van alle data die beschikbaar is een geautomatiseerde beslissing genomen wordt. Zo krijgt een nieuwe klant op basis van zijn gedrag de juiste content via het juiste kanaal. Dan krijgt een sales manager automatisch bericht met welke content of aanbieding op welk moment naar welke klant gegaan moet worden. Op die manier kan data bijdragen aan die ultieme klantbeleving en wordt conversie geoptimaliseerd.

Meer inspiratie voor je organisatie? Kies uit de volgende mogelijkheden:

Lees ons whitepaper over Customer Engagement. In 7 praktische stappen naar meer engagement.