Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Zonder innovatie zet de bouwsector zichzelf buitenspel

IT en logistiek veranderen het bouwproces ingrijpend

“Het zal weinig wenkbrauwen doen fronsen dat de bouwsector traditioneel is. Innovatie wordt veel sterker omarmd in de IT en de logistiek. De kans is daarom groot dat een combinatie van die twee sectoren de bouwsector zoals we die kennen buitenspel gaat zetten,” verwacht Alfons van Marrewijk, hoogleraar bedrijfsantropologie aan de VU

We zien op dit moment tal van ontwikkelingen binnen de bouw. Uitwisseling van digitale bouwgegevens tussen ketenpartners (BIM) is inmiddels volgens Van Marrewijk al wel gemeengoed. Bij veel andere technologieën als slimme gebouwen en 3D-printing kijken bedrijven volgens hem vooralsnog de kat uit de boom. Digitale technologieën hebben bewezen hele sectoren op zijn kop te kunnen zetten en zelfs wegvagen. Kijk bijvoorbeeld naar de muziekwinkels in de steeds leger wordende winkelstraten. Ook de taxibranche en de hotels staan onder druk dankzij disruptieve digitale platforms als Uber en AirBbB.

Digitale platforms zet klant in de machtspositie

“Internet zet in steeds meer branches de klant in een machtspositie waardoor de tussenhandel wordt uitgeschakeld,” ziet de hoogleraar. De technologie is al voorhanden waardoor ook bouwbedrijven helemaal buitenspel kunnen worden gezet of nog maar marginaal aan te pas komen. Deze technologieën worden in de retail- en hotelbranche al wel veelvuldig toegepast.

Zelf on demand modulair bouwen

Van Marrewijk verwacht daarom dat consumenten in de nabije toekomst architecten en bouwbedrijven zouden kunnen overslaan. “Het is niet eens zo moeilijk voor te stellen dat je online je eigen modulaire huis samenstelt uit alle denkbare elementen. Na de orderbevestiging worden de delen in een fabriek in elkaar gezet, twee dagen later worden ze afgeleverd. Het bouwbedrijf komt alleen nog voor de assemblage ter plaatse langs. Het traditionele bouwproces van architect, bouwbedrijf en oplevering wordt hierdoor totaal anders.”

Faalkosten te hoog in de bouw

“Het is een hele prikkelende gedachte dat ICT in de bouw één of meerdere bedrijfskolommen kan overslaan. Ik zie dat op niet zo’n lange termijn ook gebeuren. We zien op dit moment in het logistieke proces van de bouwsector tussen 15 en 20 procent faalkosten, dat moet toch beter kunnen?! Waarom lukt dat in de logistiek zoveel beter? Kijk maar eens naar hoe snel en efficiënt (vers-)producten de hele wereld overgaan.”

Innoveren of verdwijnen

Op dit moment innoveren de logistiek- en de IT heel snel. Daar kan de bouw van leren om zelf ingrijpend te veranderen. “Doet de sector dat niet zelf, dan staan er binnenkort slimme jongens en meisjes op die met een IT-platform met voldoende logistieke capaciteit de bouwsector grotendeels uit de markt prijst. Daar durf ik wel een mooie fles wijn op te wedden.”