Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Zo werk je met Angular libraries aan een betere front-end

Front-end developers zijn dagelijks bezig met het realiseren van de beste gebruikerservaring.

Van een betere performance tot automatische testen: alles is ingesteld op het gemak van de gebruiker. Maar ook de gebruikerservaring van de front-end developer kan erop vooruitgaan, oftewel de developer experience. Bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is Gerhard Boer, Lead Front-end Software Engineer, precies hiermee bezig. Hij werkt binnen het Utilities team, dat verantwoordelijk is voor de gedeelde systemen en de Angular libraries die door de front- en back-end teams worden gebruikt. Als Angular expert probeert Gerhard het leven van de front-end developers zo makkelijk mogelijk te maken. Daarnaast geeft hij ook met enige regelmaat en veel enthousiasme Angular trainingen.

Eenvoudig onderhoud door herbruikbare code

Gerhard: “Angular is een front-end framework met een vaste structuur, wat ervoor zorgt dat webapplicaties op een eenduidige manier worden gebruikt. Ik houd me specifiek bezig met de Angular libraries die herbruikbare code bevatten. Door deze herbruikbare code hoeven developers niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Ze kunnen op een eenduidige manier een webapplicatie bouwen en zo elkaar helpen. Het Utilities team zorgt ervoor dat er bepaalde standaarden en richtlijnen zijn en biedt als het ware bouwstenen aan via de libraries. Het idee is dat jij of je collega een paar maanden na de oplevering van een systeem nog steeds snapt hoe iets geschreven is en waarom er voor die oplossing is gekozen. Het bespaart niet alleen tijd omdat je geen compleet nieuwe code hoeft te schrijven, maar ook het onderhoud is sterk vereenvoudigd.” Aangezien het CJIB tussen de veertig en vijftig webapplicaties heeft, was dit een uitkomst voor de front-end developers.

Het opzetten van een Angular library

Het opzetten van de libraries was best een uitdaging. Gerhard: “Als je een stukje businessfunctionaliteit moet maken, kun je daar gelijk mee aan de slag. Een library is lastiger, omdat deze in een grotere context geplaatst wordt. De library moet namelijk niet alleen voldoen aan  opgestelde functionaliteiten, het moet ook echt wat toevoegen op de lange termijn. We schrijven bijvoorbeeld een stukje code en vragen ons daarna af: is het gemakkelijk genoeg te gebruiken? Of moet een developer daarna zelf nog twintig configuraties toepassen? We hebben inmiddels een lading componenten gemaakt waarop het back- en front-end goed aansluiten. Deze bouwstenen zijn basissystemen, waardoor je niet meer hoeft na te denken over het beginstuk en tijd overhebt voor extra lagen die de klant nog beter bedienen.”

Betere toegankelijkheid met minimale aanpassingen

Vanaf september dit jaar moeten webapplicaties aan bepaalde standaarden voldoen: de zogenaamde Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Hierin wordt een sterke focus gelegd op accessibility; het toegankelijk maken van applicaties voor mensen die bijvoorbeeld kleurenblind of slechtziend zijn. Als overheidsinstantie moet je immers toegankelijk zijn voor alle burgers én alle medewerkers. Gerhard: “Het aanpassen van alle applicaties kost veel tijd en geld, omdat deze allemaal nagelopen moeten worden en regels moeten worden toegevoegd. Door het gebruik van de library hoeven de developers in de meeste gevallen niks speciaals te doen. In de library voegen wij de benodigde functionaliteiten toe, waardoor de eisen al zijn toegepast. Op deze manier hoeven zij zelf niet te coderen. Dat is pas een optimale gebruikerservaring!