Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Zo kom je aan gekwalificeerd IT-personeel

Gekwalificeerd IT-personeel vinden is voor veel bedrijven niet makkelijk. Er is erg veel vraag en het aanbod is niet genoeg. Als bedrijf moet je vaak alles uit de kast halen om de interesse van veel IT’ers te trekken. Het werk moet uitdagend zijn, er moeten goede doorgroeimogelijkheden zijn en ook de mogelijkheid om remote te kunnen werken is voor veel IT’ers een vereiste. Hoog tijd om eens te kijken wat je als bedrijf kunt doen om IT-personeel aan te trekken.

Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden

IT’ers hebben het vaak voor het kiezen als het gaat om hun baan. Werkgevers staan namelijk te trappelen om goed opgeleid IT-personeel aan te nemen. Wil je de interesse wekken van een IT’er, dan is het belangrijk dat je aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden biedt. Met alleen het aanbieden van een goed salaris ben je er bij de meeste IT’ers meestal nog niet. Het werk moet interessant zijn en voldoende uitdaging bieden. Maar ook de werksfeer moet goed zijn en veel IT’ers vinden opleidingsmogelijkheden erg belangrijk in de snel veranderende wereld van de tech. Communiceer daarom duidelijke loopbaantrajecten en groeimogelijkheden binnen de organisatie. Dit kan professionals aanmoedigen om voor een langere termijn betrokken te blijven.

Netwerken

Neem deel aan IT-evenementen, conferenties en netwerkbijeenkomsten. Dit biedt de mogelijkheid om in contact te komen met potentiële kandidaten en je organisatie te presenteren. Werk ook samen met universiteiten en hogescholen om stages, coöperatieve programma’s en wervingsmogelijkheden voor afgestudeerden te creëren. Dit kan een goede manier zijn om jong talent aan te trekken. Zorg dat je relaties opbouwt met universiteiten en hogescholen. Stel stages beschikbaar, neem deel aan carrièrebeurzen en bied gastcolleges aan om in contact te komen met IT-talent.

Detachering

Heb je een eenmalig project of personeel nodig voor een kortere periode, dan kan IT detachering een uitkomst bieden. Detacheringsbureaus kunnen je daarbij helpen. Zij beschikken vaak over goed gekwalificeerde professionals waarvan ze weten wat hun kwaliteiten zijn en waar deze het beste tot hun recht komen.

Talent werven in het buitenland

Een andere manier om aan IT-personeel te komen is door werknemers te werven in het buitenland. In veel landen is het opleidingsniveau hoog, maar liggen de lonen laag, waardoor professionals graag in landen in Noord-Europa werken.

 

Werf via referrals

Moedig werknemers aan om kandidaten door te verwijzen. Je bestaande medewerkers kunnen waardevolle inzichten geven in potentiële kandidaten die passen bij de cultuur van het bedrijf.

Hackatons

Probeer innovatieve wervingsmethoden, zoals hackathons, technische uitdagingen en virtuele evenementen. Dit kan niet alleen talent aantrekken, maar ook de technische vaardigheden van kandidaten demonstreren. Het toptalent kun je er zo makkelijker uitpikken.

Employer branding

Employer branding was nog nooit zo belangrijk als tegenwoordig. Bouw een sterke employer brand op. Laat zien waar je organisatie voor staat, welke projecten je uitvoert en waarom het de moeite waard is om daar te werken. Positieve reviews op platforms zoals Glassdoor kunnen ook helpen.

Gebruik een wervingsbureau

Schakel wervingbureaus en recruiters of headhunters in die gespecialiseerd zijn in IT-werving. Deze professionals hebben vaak toegang tot een breed scala aan talent. Meestal is werving en selectie op basis van “no cure, no pay” en  betaal je eenmalige kosten als een wervingsbureau of headhunter een geschikte kandidaat heeft gevonden die bij je bedrijf in dienst komt.

Linkedin Recruiter

Maak gebruik van LinkedIn Recruiter, een speciale service die het mogelijk maakt om proactief IT-professionals te benaderen. Door gerichte zoekopdrachten kun je potentiële kandidaten vinden op basis van specifieke vaardigheden en ervaring.

Gebruik jobboards

Plaats vacatures op gespecialiseerde platforms zoals GitHub Jobs, Stack Overflow Jobs, en andere IT-specifieke jobboards. Deze platforms worden vaak bezocht door actieve programmeurs en IT’ers op zoek naar nieuwe kansen. Bekijk ook openbare GitHub-profielen en online portfolio’s van potentiële kandidaten. Dit geeft inzicht in hun technische projecten en vaardigheden. Benader ze vervolgens actief om te kijken of er interesse is.