Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Zo haalt Vestas waarde uit big data analytics

Case: windturbines genereren rijkdom aan data

Bij Vestas, een internationale fabrikant van windturbines, hadden ze een probleem. Deze apparaten genereren een grote rijkdom aan data en het bedrijf analyseert deze gegevens om op veranderingen in de vraag in te spelen en energie te besparen. De oude big data analytics-oplossingen voldeden echter niet meer en het gevaar bestond dat Vestas ging achterlopen op de concurrentie. Er was een nieuw platform nodig.

Analytics-rommeltje

Over de jaren heen had de fabrikant van windmolens stukje bij beetje een data analytics-infrastructuur opgebouwd die bestond uit diverse elementen: Tableau, Microsoft Power BI, Excel en een hele reeks andere tools. Het werd langzaam aan een beetje een rommeltje dat moeilijk was te managen. Het was tijd voor vernieuwing.

Spotfire schiet te hulp

Mede met het oog op gebruiksvriendelijkheid koos Vestas voor Spotfire. Deze Business Intelligence-software visualiseert data, bijvoorbeeld als staafdiagram. Ook niet-specialisten krijgen zo overzichtelijke en begrijpelijke gegevens voorgeschoteld. Via Spotfire kunnen grotere organisaties ook makkelijk informatie uitwisselen tussen vestigingen. Ook predictive analytics behoort tot de mogelijkheden.

Hoe kiest u een big data analytics-platform?

In deze case vertelt Sven Jesper Knudsen, Senior Data Scientist bij Vestas, over de redenen dat zijn bedrijf voor deze software koos. Hij beschrijft de oude situatie, de eisen aan het nieuwe platform en de 3 grote voordelen van Spotfire. Kortom, twijfelt u of uw organisatie nog wel up-to-date is op data analytics-gebied, dan helpt dit succesverhaal u ongetwijfeld verder.