Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Zelf Azure beheren: ‘do’ of ‘don’t’?

Wanneer je Azure in gebruik neemt, is het verleidelijk om alles zelf in elkaar te klikken en te onderhouden. Moeilijk lijkt het niet. En alles werkt gewoon. Toch? Niet helemaal. Hoewel Azure er eenvoudig uitziet en soepel draait, zit het onder de motorkap behoorlijk complex in elkaar. Denk je erover om Azure zelf te beheren? Of doe je dit momenteel al? In deze blogpost bespreken we wat er allemaal komt kijken bij eigen Azure-beheer.

 

Klaar voor Infrastructure as Code?

Wil je Azure zelf beheren, dan heb je daar een bepaald kennisniveau voor nodig. Met een aantal standaard Microsoft-trainingen ben je er helaas niet. Hiermee leer je hoe de basis werkt, maar niet hoe je Infrastructure as Code neerzet. En dat is wel nodig. Want als je Azure in eigen beheer neemt, is elke wijziging in feite een nieuwe softwarerelease. Eerst moet je de achterliggende infrastructuur goed inrichten en een testfase doorlopen. Pas als je een akkoord hebt, doorloop je het proces om de wijziging door te voeren in productie. 

Makkelijk is anders! Waarschijnlijk zal je verschillende handelingen moeten verrichten waaraan je niet gewend bent als je altijd met bijvoorbeeld VMware hebt gewerkt. Wie prima uit de voeten kan met een portal, vindt het vaak wel lastig om code te schrijven en scripts te maken in Azure. Want dat is hele andere koek. 

Bovendien wil je de portal juist zo min mogelijk gebruiken. Door alles te doen met Infrastructure as Code leg je namelijk een solide fundering. Je regelt rollen en rechten goed in. Het resultaat is dat je je omgeving borgt qua security en compliance. Niet alleen omdat je in de basis aan securityvoorwaarden voldoet, maar ook omdat het hoge automatiseringsgehalte menselijke fouten minimaliseert en je alle elementen binnen de infrastructuur op een standaard manier en op grote schaal kan uitrollen. 

Brandjes blussen of toegevoegde waarde leveren?

Kortom, Infrastructure as Code is de weg die je wilt inslaan. Daarvoor moet je een DevOps-engineer of (liever) -team hebben. Het probleem is dat niet elke IT-beheerder affiniteit heeft met DevOps en het schrijven van code. En zoals we hierboven hebben toegelicht, is het onmogelijk om ‘even’ te leren hoe Azure werkt. 

Bovendien is het de vraag of je IT-beheerder zich wel de hele dag moet bezighouden met Azure-beheer. Is het niet veel beter als hij of zij zich focust op het leveren van waarde binnen de organisatie? Dit leidt tot een betere dienstverlening naar de interne én externe klant. En dat is wat iedere organisatie uiteindelijk beoogt. 

Wil jij dat je IT-beheerder geen brandjes hoef te blussen in de ‘onderlaag’ en ruimte heeft voor zaken die er op organisatieniveau écht toe doen? Kijk dan eens naar managed services. Wanneer je hiervan gebruikmaakt, hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden: je profiteert van de kennis van de partij waarmee je in zee gaat. Zo kunnen je mensen het meest uit zichzelf halen. Bovendien borg je hiermee extra bedrijfscontinuïteit! 

Wortell

Wij maken organisaties klaar voor de uitdagingen van de toekomst. Zodat zij gemakkelijker hun werk kunnen doen. Overal, altijd en op elk apparaat.

Lees verder

 

Bezoek de website