Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Zakelijke apparatuur voor je medewerkers: 5 handige tips

Hetzelfde device kiezen voor al je collega’s is niet verstandig. Welk device je kiest is sterk afhankelijk van het type werk dat je medewerkers uitoefenen. Voor mobiel werken hebben zij bijvoorbeeld andere eisen dan voor een vaste werkplek. Kortom, geschikte apparatuur voor je medewerkers kiezen is niet makkelijk, daarom helpen we je op weg met deze 5 praktische tips.

1. Beveiliging van je apparatuur

Wanneer de gegevens van je bedrijf op straat komen te liggen, kan dit grote gevolgen veroorzaken. Datalekken kunnen leiden tot imagoschade, verlies van omzet en zelfs faillissement. Als bedrijf is er dus alles aan gelegen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Uit onderzoek is gebleken dat medewerkers die veel onderweg zijn meer kans maken om slachtoffer te worden van cyberaanvallen doordat ze gebruikmaken van verschillende (onbeveiligde) netwerken. Dit stelt zware eisen aan de beveiliging van je devices.

Zakelijke devices dien je daarom extra te beveiligen met login en encryptie-technieken. Zo zorg je ervoor dat bedrijfsgevoelige bestanden alleen in handen komen van uw eigen medewerkers. Hulp nodig bij het beveiligen en beheren van je zakelijke devices? Wij helpen je graag om de bedrijfsdata in eigen handen te houden.

2. De keuze voor een device

Kies je voor een fat-client, notebook of een hybride 2-in-1 laptop? De keuze wordt bepaald door de taken die medewerkers het meest uitvoeren. Een zorgverlener aan het bed heeft andere eisen voor een device, dan een monteur op de weg. Voor medewerkers die veel tekstverwerken, is het handig om een apparaat te hebben dat beschikt over een vast toetsenbord. Er zijn ook apparaten op de markt waarbij het toetsenbord vastzit aan het scherm en volledig kan worden weggeklapt achter het scherm en een tabletmodus krijgt. Een voorbeeld daarvan is de HP Spectre Pro X360. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf, doe je er verstandig aan om de eisen per gebruiker in kaart te brengen. Zo maken grootzakelijke organisaties gebruik van persona’s die een groep gebruikers definiëren, terwijl MKB-organisaties veelal werken met een inventarisatie op persoonsniveau. Meer weten hoe dit in praktijk eruitziet? Neem gerust contact op.

3. Opslagcapaciteit en rekencapaciteit van een zakelijk device

Steeds meer medewerkers werken vanuit de cloud, maar als er geen internet beschikbaar is wil je ook bij je bestanden kunnen. Ondanks dat devices steeds lagere opslagcapaciteit krijgen, speelt opslagcapaciteit voor de veeleisende gebruiker zeker een rol in de keuze van zijn zakelijke device. Wie kritisch kijkt naar wat een gebruiker nodig heeft, kan behoorlijk wat besparen op de inkoop van hardware voor zijn personeel. Bekijk goed hoe een gebruiker werkt en pas de opslagcapaciteit hierop aan.

Naast de opslagcapaciteit is de rekencapaciteit een ander aspect dat de prestaties (en prijs) van een zakelijk device beïnvloedt. Een medewerker heeft vaak voldoende aan een dual-core processor, maar een gebruiker die meer vraagt van zijn device, zal hier echter niet voldoende aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan grafisch werk of berekeningen van grote databases. Dit soort taken vraagt om een hogere performance van een systeem. Apparatuur met Quadcores hebben vaak een iets grotere behuizing, omdat ze wat meer koeling nodig hebben.

Goed om te weten, bij het kiezen van het juiste zakelijke device zie je dat devices in dezelfde productlijn behoorlijk verschillen in prijs. Dit komt doordat ze verschillen in opslagcapaciteit en performance. Door kritisch de eisen van je medewerkers te beoordelen, bespaar je aanzienlijk op de kosten.

4. Schermgrootte en gewicht van een zakelijk device

Het vierde aandachtspunt heeft betrekking op het uiterlijk, de omvang en het gewicht van het device. Je bespaart op deze zaken niet zozeer kosten, maar je maakt hiermee je medewerkers wel gelukkig. Tenminste als je het juiste device kiest voor de juiste medewerkers. We lopen voor het gemak drie type gebruikers bij langs:

  • De verkoper: Gelukkig wordt zakelijke apparatuur steeds mooier en dunner. Net als met verzorgde kleding bepaalt de keuze voor een mobiel apparaat welke indruk je achterlaat bij zakenrelaties. Iets waar je slim rekening mee kunt houden bij medewerkers met fysiek klantcontact, zodat je eerste indruk geweldig is
  • De monteur: Het uiterlijk speelt een minder belangrijke rol. Medewerkers die veel op de weg zijn, houden van kleinere schermen. Ze kiezen het liefst devices met 10- tot 12-inch schermen, omdat deze handzaam en licht zijn. Daarnaast moet het apparaat ook tegen een stootje kunnen. Zakelijke devices gaan gemiddeld drie jaar mee en krijgen in die tijd veel te verduren door intensief gebruik onder zware omstandigheden. Het is goed om daar met de keuze van apparatuur rekening mee te houden.
  • Kantoormedewerker: Voor medewerkers op kantoor speelt gewicht, omvang en uiterlijk een minder belangrijke rol. Medewerkers op kantoor zijn gewend met grotere schermen en weten dit ook slim te gebruiken. Het voordeel van een groot scherm is dat je medewerker productief omgaan met de ruimte op het scherm. Het scheelt namelijk veel scrollen en je kunt makkelijker switchen tussen tabbladen.

5. Kiezen van randapparatuur

Een werkplek is meer dan enkel een laptop of tablet. Vaak wordt aan de randapparatuur voorbij gegaan, terwijl je hier enorme winst kunt behalen in de productiviteit. Het verhogen van de productiviteit kan op verschillende manieren. De meest gekozen manier is het voorzien van een dockingstation of port replicator. Dit zorgt ervoor dat een medewerker snel kan inloggen in zijn werkplek, zonder dat hij met allerlei kabels moet trekken. Een productiviteitsslag van een halve werkdag per jaar is zo gemaakt! Verder kun je de productiviteit van medewerkers verhogen door bijvoorbeeld een extra scherm of een stylus pen. Dit is afhankelijk van het type werk dat de medewerker doet.