Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Zaakgericht archiveren implementeren bij gemeenten

Het borgen van duurzaam digitale dossiervorming

De enorme hoeveelheid digitale informatie die gemeentes ontvangen, gebruiken, produceren en bewaren groeit nog steeds met de dag. Als het gaat om archiveren van digitale informatie, zijn veel gemeenten nog steeds terughoudend om het te vernietigen. Hierdoor is de digitale vorm van zaakgericht archiveren geboren. Met duurzaam archiveren is de informatie ook in de toekomst nog vindbaar en herbruikbaar.

De uitdagingen van duurzaam zaakgericht archiveren

Met het begrip zaakgericht archiveren wordt bedoeld: het toepassen van de principes van digitale duurzaamheid binnen zaakgericht werken. Duurzame archivering levert ook een aantal uitdagingen op. Denk hierbij aan de volgende uitdagingen:

  • Welke informatie wel of juist niet te archiveren?
  • In welke vorm en met welke metagegevens archiveren?
  • Op welke manier blijven de resultaten duurzaam toegankelijk en bruikbaar?

E-book geschikt voor meerdere doelgroepen

Het gevaar van een e-book is dat het te groot is om meteen te lezen en daarom al snel in een bureaulade of digitaal postvakje terecht komt. Daarom is dit e-book opgedeeld in verschillende hoofdstukken welke elk een andere doelgroep hebben. Lees hieronder waar dit e-book op in gaat en voor welke doelgroep het geschreven is.

De handreiking voor zaakgericht archiveren

Ben je van plan om aan de slag te gaan met zaakgericht archiveren of heb je net een start gemaakt? Dit document is een handreiking voor iedere overheidsorganisatie die gaat starten met duurzaam zaakgericht archiveren. Het e-book gaat dieper in op de onderwerpen die op een organisatie afkomen om de archivering van zaken te verbeteren.