Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Your network is your best ally in your BYOD initiative.

Tips voor adequate beveiliging bij BYOD

Om overeind te blijven in het concurrentieveld kiezen organisaties voor een Bring Your Own Device strategie, zodat medewerkers plaats- en tijdonafhankelijk kunnen werken. Natuurlijk levert dit veel voordelen op, maar organisaties worden ook geconfronteerd met extra uitdagingen op het gebied van beveiliging. In dit artikel wordt gekeken naar de risico’s van het werken met tablets en smartphones in privébezit en hoe organisaties zich daar optimaal tegen kunnen beschermen, zonder concessies te doen aan hun mobiliteitsfilosofie.

Bring Your Own Device: voordelen, maar ook risico’s

Bring Your Own Device (BYOD) als onderdeel van de bedrijfsstrategie levert voordelen op voor organisaties. Het zorgt voor de vermindering van kosten en de efficiëntie van werknemers neemt toe. Ze bepalen namelijk zelf wanneer ze werken, waar en met welk device – ook tablets en smartphones in privébezit. En dat brengt allerlei nieuwe risico’s met zich mee, zoals het verlies of in gevaar brengen van (gevoelige) bedrijfsinformatie. Doordat er allerlei mobiele devices aan het bedrijfsnetwerk worden gekoppeld, voegen organisaties – al dan niet bewust – nieuwe bedreigingen en zwakke plekken toe aan hun IT-infrastructuur.

Beveiliging bij BYOD: méér dan alleen Mobile Device Management!

Veel bedrijven hebben een Mobile Device Management systeem (MDM) geïmplementeerd voor inperking van de risico’s van een Bring Your Own Device beleid. Wat echter niet bekend is bij iedere organisatie, is dat alleen een MDM-systeem onvoldoende bescherming biedt. Om mobiliteit binnen de organisatie optimaal te ondersteunen, is het advies om te kiezen voor een oplossing die meer veiligheidsfuncties biedt, zoals:

  • Automatische detectie van devices op het moment dat ze toegang willen tot het netwerk en onmiddelijke toepassing van het bestaande veiligheidsbeleid
  • Blokkering van niet-geautoriseerde devices
  • Compliancy rapportage over toegang tot het netwerk
  • Bescherming tegen malware: blokkering van inbreuken, automatische quarantaine voor geïnfecteerde devices, issue alerts en rapportage over mogelijke inbreuken.

Lees dit artikel over de veiligheidsimplicaties van een Bring-Your-Own-Device strategie en hoe organisatie op een goede manier om kunnen gaan met de risico’s.