Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

#WPC14 Social Enterprise

Dag twee van de World Partner Conference in Washington staat in het teken van The Social Enterprise. Hier voelt e-office zich als een vis in het water! Hoe wil Microsoft The Social Enterprise versterken? Peter geeft je het antwoord.

 

‘The world has become a giant network. Information moves rapidly and people are more connected than ever; leveraging the power of social networks at home and at work to get more done faster. These people are your customers and they expect more from you. Faster responses, better experiences, and personalized engagement. Microsoft’s senior leaders will walk attendees through Microsoft’s vision and strategy for enterprise social, explaining the massive opportunity for partners in this space.’ (Jared Sparrow)

 

Enterprise social and the evolution of work: work like a network
De wereld is een groot netwerk. Van mensen, van kennis, van talenten. Vroeger bestond je netwerk vaak alleen uit je directe omgeving. Vandaag de dag ligt de wereld aan je voeten, bereikbaar met je mobile device.
Dit netwerk is uiteraard niet nieuw en ook niet louter zakelijk. Maar de wereld verandert en in een rap tempo, vooral de rol die ‘het netwerk’ in ons leven gaat innemen. We gebruiken het netwerk vooral om beter geïnformeerd te raken. Wij (de huidige werknemer) communiceren nog veel via e-mail, maar onze kinderen zien dat als ouderwets en gebruiken andere communicatiemiddelen zoals what’s app. Het aantal berichten dat zij gemiddeld per dag versturen is 300!! Dat aantal berichten (mail) behaal ik zelfs niet op een drukke werkdag.

 

de sociale evolutie van Office
Inzoomend op Microsoft Office als zakelijke oplossing, startten we een aantal jaren geleden met Word, Excel en PowerPoint. Al deze producten hadden een point solution als concurrent. De reden dat Office door de markt werd omarmt, lag in de integratie van de producten. Hierbij speelde ook Outlook een cruciale rol. Het vervolg kennen we. De bundel werd uitgebreid met Exchange, SharePoint, Lync en later met Yammer. Feitelijk zien we dit terug in de vervolgstap van de productiviteit van medewerkers. Deze tweede golf zorgde voor de basis van The Social Enterprise. Waarbij Yammer is niet alleen meer een newsfeed is, maar het netwerk binnen en buiten de organisatie ondersteunt.
Het bij-effect van bijvoorbeeld Yammer is dat medewerkers zich meer en meer zelf gaan organiseren door gelinked te zijn met collega’s, klanten, partners, groepen en netwerken.

 

Enterprise apps
De uitdaging voor Microsoft is ‘hoe brengen wij de ontwikkelingen in social collaboration bij elkaar ?’ Het antwoord ligt in Enterprise apps. Waarbij Microsoft niet alleen meer apps zal lanceren, maar ook de bijbehorende services via Azure. Zo zal een SharePoint app communiceren met bijv. Word. De Outlook app communiceert met Exchange (een van de meest gebruikte functie vandaag de dag). Het samenbrengen van apps en services is nog niet sociaal. Daartoe zal Microsoft in de volgende golf van productiviteits-tools Office Graph gaan toevoegen, die de basis legt voor het netwerk. Denk aan mail groepen, het delen van bestanden, het opstarten van een meeting, besprekingen etc. Met DELVE als app voor de Office Graph tool.

 

DELVE
De DELVE app is een browser voor de door jou gemaakte content, maar biedt ook de content van je omgeving. De app kijkt naar je agenda en anticipeert op vergadernotities, taken en meer. DELVE geeft ook inzicht in je netwerk. Feitelijk wordt hiermee een enorme stap gemaakt in social tooling door Microsoft.

 

Yammer
Ook Yammer zal steeds meer geintegreerd worden, voor korte communicatielijnen of het voeren van discussies over documenten, presentaties, dashboards. Het blijkt bijzonder moeilijk om mensen uit hun mail te krijgen. De oplossing die Microsoft aandraagt is om Yammer groeps te integreren in mail. Je kunt dus direct vanuit je mail-app communiceren met groepen, daarnaast kan je straks vanuit de app ook bij de groep agenda en gedeelde documenten.

 

Op het gebied van social solutions is Microsoft enorm in beweging. Al deze ontwikkelingen hebben een doel: het versterken van The Social Enterprise.