Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Workshop over cloud, waar is dat goed voor?

Wij geloven dat in 2020 ieder bedrijf gebruik maakt van een hybride cloudoplossing.

Wij geloven dat in 2020 ieder bedrijf gebruik maakt van een hybride cloudoplossing.

Mag ik even generaliseren? CEO’s weten vaak onvoldoende van de cloud. Ze lezen ’s avonds na het Journaal in vakbladen dat de hele wereld de cloud ingaat. En dus komen ze de volgende ochtend op de zaak en roepen: we moeten naar de cloud! Terwijl ze amper weten wat het inhoudt. Tijd voor een cloudworkshop?

In het benchmarkonderzoek dat PQR laat uitvoeren door een onafhankelijk onderzoeksbureau blijkt dat er veel onduidelijkheid is over cloudoplossingen. Veel respondenten weten niet wat er met de data gebeurt en zijn daardoor sceptisch. In 2010 hebben we bij PQR een advisory board opgericht, waarin vijftien belangrijke klanten zitting nemen. Dat hebben we gedaan omdat er destijds al volop werd gesproken over de cloud. Toen wij de klanten vroegen hoe zij tegen deze ontwikkeling aankeken was het antwoord: we vinden het niet veilig, we weten niet waar onze data staat, wie voert de regie? Allemaal beren op de weg.

Vijf jaar verder

We zijn nu vijf jaar verder. De cloud is volledig geaccepteerd en als goedkopere en snelle bron bejubeld. Toch blijft security (databescherming) een ‘ding’, zo bleek ook uit het eerder genoemde onderzoek. Grote partijen zoals Microsoft, Google en Amazon kunnen alle soorten data opeisen, om wat voor reden dan ook. Voor Nederlandse bedrijven kan dat een reden zijn om nee te zeggen.

Flexibiliteit

Toch is de meerderheid voor. Wij merken dat steeds meer bedrijven die nieuwe services willen brengen, de benodigdheden uit de cloud willen halen. Als stroom uit het stopcontact. Ze willen niets in huis hebben, het moet uit de cloud en terug en als ze minder medewerkers hebben willen ze minder betalen en als ze er meer hebben, willen ze meer betalen. Organisaties verwachten flexibiliteit en snelheid, ze willen geen eigenaar zijn, eisen een goede performance en verschuiven de innovatieverantwoordelijkheid naar de leverancier. Kortom: flexibiliteit. Zoals ook blijkt uit het onderzoek: ruim 63% wil heel snel kunnen reageren op vragen uit de business.

Hybride cloud

Maar wanneer u kiest voor de cloud, voor welke optie moet u dan kiezen? Private cloud? Public cloud? Of de best of both worlds: hybride cloud? Wij geloven dat in 2020 ieder bedrijf gebruik maakt van een hybride cloudoplossing. De combinatie van het bouwen van een eigen cloud en het gebruikmaken van een externe cloudoplossing waar het kan, is de standaard van de toekomst.

PQR benadert de ICT-infrastructuur vanuit het principe ‘build, connect en extend’. Wij onderzoeken samen met de klant hoe het lokale datacenter zich kan ontwikkelen naar een private cloud (build) en op welke vlakken de public cloud een oplossing kan bieden (connect). We kijken hoe de eigen infrastructuur van de klant uitgebreid kan worden met een clouddienst. De manier waarop je die private cloud, public cloud en on premises systemen combineert en aan elkaar knoopt, dat is het deel ‘extend’. PQR geeft als cloud integrator invulling aan het ontwerpen en de bouw van cloudinfrastructuren. Met onze lifecycle en managed services kunnen we organisaties aansluitend van dienst zijn nadat de infrastructuur is opgeleverd.

Stip op de horizon

Wilt u de stip op de horizon bepalen en kijken hoe de cloud onderdeel kan zijn in uw bedrijfsstrategie? Onze solution architecten komen graag bij u langs om een cloud discovery workshop te organiseren, om voor eens en altijd helderheid te creëren wat wel en niet kan. Zij leggen de definities van cloud uit, wijzen op de valkuilen en vertellen welke lessen er zijn geleerd bij andere klanten. Intussen praten we samen over de ideale cloudstrategie. Omdat elk bedrijf anders is, verdient dat een specifieke aanpak. Met een artikel uit een vakblad kom je er niet.

Behoeft aan een cloudworkshop? Wij denken met u mee!

P.S. Wilt u meer weten over het benchmarkonderzoek of hieraan deelnemen? Klik dan hier.

Bas ter Heurne
Sales Manager PQR