Wordt 2018 het jaar van de HoloLens? Absoluut!
Inmiddels is de HoloLens, een Mixed Reality device van Microsoft, al zeker anderhalf jaar beschikbaar, maar wordt de toegevoegde waarde voor organisaties pas mondjesmaat bewezen. In eerste instantie was er scepsis, want zeg nu zelf: wie gaat er de hele dag met zo’n bril rondlopen? Maar inmiddels zijn er vele toepassingen geïmplementeerd die de HoloLens niet alleen een leuke toevoeging kunnen geven in het zakelijke leven, maar ook nog eens kostenbesparend werken.
Wat is de HoloLens?
De HoloLens is een zogenaamde ‘Mixed Reality’ bril die door Microsoft wordt gemaakt. Alexander Meijers, Architect en HoloLens Evangelist bij ETTU en uitgeroepen tot Most Valuable Professional door Microsoft op het gebied van Windows Development in de categorie Mixed Reality, legt het verschil tussen de verschillende realiteiten uit.
“Naast de wereld die we met onze eigen zintuigen kunnen beleven, zijn er de laatste tijd vele producten op de markt gekomen die deze realiteit vergroten of zelfs overnemen. We kunnen globaal spreken van drie verschillende realiteiten:
- Virtual Reality. Met Virtual Reality sluit de gebruiker zich compleet af van de buitenwereld, omdat de Virtual Reality bril de ogen helemaal omsluit en vaak ook een grote hoofdtelefoon ingebouwd heeft. Omdat de wereld die je ogen en oren beleven anders is dan de wereld die je andere zintuigen meemaken, kan hier wat duizeligheid bij optreden.
- Augmented Reality. Een apparaat dat Augmented Reality ondersteunt laat de echte wereld zien en kan hier bepaalde vaste elementen aan toevoegen. Het grote voordeel is dat de gebruikers zich nog steeds in de echte wereld bevinden, met als bonus dat deze wordt verrijkt. Echter, in Augmented Reality blijft de gebruiker het middelpunt en is er verder weinig interactie mogelijk met de geprojecteerde toevoegingen.
- Mixed Reality. In Mixed Reality blijft de echte wereld altijd zichtbaar, maar wordt deze, net als in Augmented Reality, verbeterd of worden er elementen aan toegevoegd. Het grote voordeel ten opzichte van Augmented Reality, is dat Mixed Reality objecten kan vastzetten in een ruimte. Doordat de objecten gebonden zijn aan de ruimte en niet aan de gebruiker, kan er omheen gelopen worden en van dichterbij en rondom worden bestudeerd.”
Wat de HoloLens zo uniek maakt ten opzichte van de andere Virtual of Augmented Reality-producten die verkrijgbaar zijn, is de mogelijkheid om ruimtes te scannen, in kaart te brengen en te onthouden. Op deze manier blijft een vastgezet object bestaan in de ruimte, zelfs na lange tijd afwezigheid van de HoloLens. Daarnaast kan de HoloLens ook gemakkelijk koppelingen maken tussen verschillende bronnen van informatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Azure services, back-end systemen, Microsoft Graph en Office 365. Hiermee kan de HoloLens worden uitgebreid en onderdeel worden van de digitale werkplek om zo de productiviteit te verbeteren.
De toepassingen van de HoloLens
Waar een dergelijke nieuwe technologie in eerste instantie als ‘gadget’ wordt gezien, beginnen steeds meer organisaties de toegevoegde waarde in te zien van dit krachtige device. “Om mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden, organiseert ETTU graag een inspiratie sessie of workshop bij organisaties. In deze sessies geven we demonstraties over de mogelijkheden en gaan we brainstormen over toepassingsgebieden binnen die specifieke organisatie. We zien vaak dat er een hoop creativiteit vrijkomt en dat men steeds enthousiaster raakt over de kansen die de HoloLens biedt”, vertelt Alexander.
“Zo heeft Jumbo Maritime het idee opgepakt om de HoloLens in te zetten als tool bij het uitvoeren van een complexe taak. Wanneer de gebruikers de HoloLens op hebben, laat deze zien wat er precies moet gebeuren en waar ze op moeten letten. Dit verkleint de doorlooptijd van het proces wat door de medewerkers uitgevoerd wordt en vermindert de kans op fouten”, aldus Alexander. In deze blog lees je hoe Jumbo Maritime innoveert met de HoloLens.
Andere voorbeelden zijn te vinden in het proces van kwaliteitscontrole, waarbij HoloLens wordt ingezet voor het begeleiden van het proces en het mogelijk maakt om aantekeningen d.m.v. de stem van de gebruiker te vertalen naar tekst en/of een videofragment op te nemen. De gegevens worden dan opgeslagen in bijvoorbeeld Office 365 waarbij Blockchain wordt ingezet om dit te waarborgen. Ook in het magazijn kan de HoloLens een uitkomst bieden. Hierbij wordt er geholpen bij het order picking proces. Een bestelling wordt vanuit een ERP-systeem in de HoloLens geladen. De HoloLens stippelt zelf de meest efficiënte route uit voor de orderpicker om de bestelling bij elkaar te zoeken. De richting van het traject wordt geprojecteerd op de grond of op wanden. Bij het schap helpt de HoloLens om de huiste plek aan te duiden van het artikel Ook deze toepassing kan een hoop tijd besparen en dus geld opleveren.
“Zelfs in de bouw is de HoloLens van enorme toegevoegde waarde”, legt Alexander uit. “Men hoeft zich niet meer af te vragen of er een leiding of kabels in een muur liggen. De blauwdrukken met deze informatie zijn beschikbaar en kunnen eenvoudig op de muur geprojecteerd worden, omdat de HoloLens alle systemen en informatie aan elkaar koppelt. Wanneer we al deze koppelingen voor een organisatie hebben ingericht verlopen de processen soepeler, wordt de foutmarge kleiner en verdient de HoloLens zich bijzonder snel terug.”
De toekomst van de HoloLens volgens ETTU
Er zijn wat speculaties over een nieuwe versie van de HoloLens, die mogelijk in de loop van 2019 uit zou komen. Echter, voor nu heeft de huidige versie van de HoloLens zich al ruimschoots bewezen als toegevoegde zakelijke waarde, zodat men nog lang plezier kan hebben van deze eerste editie. Alexander blijft enthousiast: “We zien steeds meer dat de HoloLens dwarsverbanden gaat leggen tussen verschillende informatiebronnen, waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn. Ook in combinatie met Artificial Intelligence en Machine Learning met Microsoft Azure blijft de HoloLens leren om informatie op een goede manier te interpreteren en zo de gebruiker te voorzien van de juiste informatie op het juiste moment. Vooral in blockchain is de HoloLens een zeer krachtige tool, omdat het informatie op de meest natuurlijke manier opslaat en deze kan versleutelen tegen latere aanpassingen.”
“Wordt 2018 het jaar waarin organisaties de mogelijkheden van de HoloLens gaan inzien en benutten, waardoor ze op vele manieren efficiënter kunnen gaan werken?“. “Geen twijfel over mogelijk: 2018 wordt het jaar van de HoloLens!”