Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Windows 10: click here to start!

Op 29 juli aanstaande lanceert Microsoft de nieuwste versie van Windows

Met de lancering van Windows 10 wordt een belangrijke release neergezet voor dé toekomst van Windows. Omdat Windows 10 al geruime tijd als ‘Insider Preview’ beschikbaar is, geldt deze Windows versie als best geteste ooit. In deze blog neemt Peter Sterk, Solution Architect PQR, u mee in de belangrijkste vernieuwingen van Windows 10.

Zeven belangrijke vernieuwingen in de gebruikersinterface

 1. Start menu
  Het start menu is terug! Met Windows 10 beoogt Microsoft het beste van Windows 7 en 8.x samen te voegen. Het in Window 8.x geïntroduceerde ‘start screen’, met de tiles naar Windows Store apps, is niet door iedereen goed ontvangen. Veel organisaties kiezen daarom nog steeds voor Windows 7 vanwege de herkenbare interface: een desktop met een start menu. In Windows 10 worden beide samengevoegd: het vernieuwde start menu is herkenbaar en bevat tevens een verkleind start screen. Voor desktopgebruikers biedt dit de vertrouwde ervaring zoals we al 20 jaar kennen (Windows 95!). Echter, op een tablet schakelt Windows 10 om naar een touch-ervaring met het start screen uit Windows 8.x.
 2. Windows Store Apps
  In Windows 10 worden de Windows Store apps gestart in een venster zoals ook het geval is voor Desktop apps. Ook zijn ze zichtbaar op de startbalk. Dit is een belangrijke wijziging ten opzichte van Windows 8.x waar dergelijke applicaties in een volledig scherm startten. Ook hier geldt; in de tabletmode wordt de Windows 8 ervaring ingeschakeld.
 3. Snap Assist
  Persoonlijk mijn meest favoriete nieuwe functie: Snap Assist! Sinds Windows 7 hebben we Aero Snap waarmee we vensters slepen naar de meest rechter- of linkerzijkant van het beeldscherm. Daarmee wordt een applicatie gemaximaliseerd op alleen de rechter- of linkerhelft van het beeldscherm. In Windows 10 is dit nog steeds aanwezig, maar stelt Snap Assist voor om andere actieve applicaties op de andere helft te tonen. Zo simpel, én zo krachtig! Dit werkt overigens ook voor de hoeken van het beeldscherm om een applicatie voor 25% zichtbaar te maken.
 4. Virtual Desktops
  Windows 10 bevat de mogelijkheid om Virtual Desktops, niet te verwarren met een centraal desktopconcept zoals VDI, te gebruiken. Hiermee kan je eenvoudig een ‘schone’ workspace gebruiken, zonder dat alle openstaande applicaties gesloten worden.
 5. Microsoft Edge
  Windows bevat een nieuwe webbrowser maar met het herkenbaar icoontje van een blauwe ‘E’: Microsoft Edge. De nieuwe webbrowser neemt afstand van Internet Explorer (versie 11 is nog wel aanwezig). Met Microsoft Edge kan eenvoudig een notitie op een webpagina gemaakt worden om als aantekening naar een collega te versturen.
 6. Cortana
  Reeds bekend van Windows Mobile; in Windows 10 komt Cortana te zijner tijd ook beschikbaar. Cortana is uw persoonlijke assistent die helpt met zoeken naar documenten of nieuwsberichten en die inzage geeft in uw agenda. Cortana reageert op spraaksturing door het commando “Hi, Cortana”. Helaas is Cortana nog niet beschikbaar in Nederland.
 7. Continuum
  Het samensmelten van telefoon en desktop is een langgekoesterde wens. De functie Continuum in Windows 10 maakt het mogelijk uw smartphone in te zetten als desktopcomputer door het aansluiten van een externe monitor en bluetooth muis en toetsenbord. Doordat gebruik gemaakt wordt van de rekenkracht van uw smartphone is dit niet voor alle toestellen geschikt.

Windows as a Service
Windows 10 is niet alleen de nieuwste versie, maar tevens de laatste versie van Windows. Windows 10 is zo ontworpen dat eenvoudig nieuwe features toegevoegd kunnen worden. Microsoft spreekt dan ook over ‘Windows as a Service’, waarin gedurende de levensduur van Windows 10 geregeld nieuwe features worden toegevoegd. Voor organisaties is dit een belangrijke wijziging: niet langer is een grote desktop refresh nodig, zoals met Windows XP -> 7.

De nieuwe features worden beschikbaar gesteld met Windows updates. Afhankelijk van de geïnstalleerde Windows 10 editie komen de nieuwe features op verschillende momenten beschikbaar. Microsoft stelt nieuwe features beschikbaar in zogenaamde ‘branches’:

 • Consumer Branch – nieuwe features worden direct beschikbaar voor de consumentenmarkt (Windows Home);
 • Current Branch for Business – nieuwe features worden vier maanden later beschikbaar gesteld dan de Consumer Branch (Windows Pro, Education, Enterprise);
 • Long-Term Service Branch – nieuwe features worden niet geïnstalleerd, kunnen tot 10 jaar worden uitgesteld (alleen Windows Enterprise).

Security updates worden altijd direct beschikbaar gesteld. Afhankelijk van het beleid van uw organisatie worden deze geïnstalleerd op uw Windows 10 machines.

Universal Apps
Windows 10 kan gezien worden als een enkel platform, waarop het Operating System gelijk is op elke type apparaat: Windows Phone, desktops en tablets. Microsoft introduceert hiermee een nieuwe applicatie standaard ‘Universal Apps’. Applicaties die volgens deze standaard worden ontwikkeld functioneren op elk Windows 10 device, zelfs op een XBOX One. Afhankelijk van het apparaat en schermgrootte wordt de applicatie op de juiste manier weergegeven. Mijn persoonlijke verwachting is dat dit enorme impact kan hebben op de adoptie van Windows Phone in zakelijke omgevingen. Het aanbod van applicaties zal hierdoor toenemen, en dit is juist een punt waar nu nog Apple iOS en Google Android sterk in zijn.

Op een Windows 10 desktop is deze functionaliteit eenvoudig te demonstreren: open een willekeurige Windows Store app (zoals Settings – Calendar) en maak het venster kleiner. De weergave zal worden aangepast zodat de ervaring gelijk is als op een smartphone.

Vernieuwingen voor de IT-beheerders

 1. Provisioning packages
  Windows 10 bevat nieuwe mogelijkheden om systemen te koppelen aan de zakelijke infrastructuur. Naast de bekende mogelijkheden vanuit de Microsoft Deployment Toolkit en/of Microsoft System Center Configuration Manager (“Wipe and Load”), bestaat de mogelijkheid om ‘Provisioning packages’ te maken. Hiermee kan een willekeurige Windows 10 machine voorzien worden van de geldende standaard binnen een organisatie. Uw medewerkers kunnen een PC naar keuze kopen, voorzien van een afwijkende Windows editie en software, en deze wordt bijgewerkt naar een zakelijke configuratie.
 2. Enterprise Data Protection
  Een feature die pas later wordt toegevoegd is Enterprise Data Protection. Een medewerker kan zijn persoonlijke Windows 10 device aanmelden op het zakelijke netwerk maar wel zelf onder controle blijven. Echter, de organisatie krijgt de mogelijkheid om grip te krijgen op (zakelijke) documenten. Mocht de medewerker uit dienst gaan of het apparaat verliezen dan kan IT alleen de zakelijke informatie vanaf het apparaat verwijderen.
 3. Windows Hello
  Windows 10 bevat nieuwe mogelijkheden waardoor het gebruik van een traditioneel wachtwoord niet langer nodig is. Aanmelden kan zelfs via gezichtsherkenning! De benodigde camera’s zijn echter nog niet beschikbaar, het is nog afwachten hoe dit in de praktijk gaat werken.

Beleef Windows 10 nu in het PQR Experience Center!
Wilt u nu al ervaren hoe Windows 10 werkt en wat het voor uw organisatie kan betekenen? Maak direct een afspraak voor een bezoek in ons PQR Experience Center waarin we u Windows 10 op verschillende apparaten kunnen demonstreren.

Peter Sterk
Solution Architect PQR