Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Whitepaper risicomanagement in de zorgsector

Beter afgestemd risicomanagement dankzij ERM (Enterprise risicomanagement)

Zorginstellingen hebben net als elke organisatie te maken met risico’s. De gezondheidszorg is een complexe wereld waar het samenspel tussen patiënten, verwanten, zorgprofessionals, apparatuur en hulpmiddelen zeer belangrijk is. Calamiteiten en landelijke publicaties over vermijdbare schade in de gezondheidszorg onderschrijven het belang van risicomanagement.

Enterprise risicomanagement

Enterprise risicomanagement (ERM) is een systeem wat het management in staat stelt om relevante risico’s, die de zorginstelling bedreigen, te identificeren, analyseren en beheersen. ERM is een strategische en integrale risicobenadering. Onderdeel van een ERM systeem is het risicomanagementproces. Het ERM systeem omvat een constante cyclus: Plan, Do, Check en Act (PDCA).

Voor een goed functionerend ERM systeem zijn naast een duidelijk visie enkele randvoorwaarden van toepassing. Onderstaand een opsomming van de betreffende randvoorwaarden.

  • Cultuur
  • Structuur
  • Competenties
  • Techniek

Lees gratis de volledige whitepaper waarin risicomanagement uiteen gezet wordt. Daarnaast wordt uitgelegd welke voordelen een ERM systeem kan bieden. Ook het PDCA principe wordt uitgebreid behandeld.

 

Download de whitepaper
Download