Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Whitepaper procesmanagement: ‘het ideale proces’

5 uitdagingen naar de implementatie van een ideaal proces

Het ideale proces, wat is dat nou eigenlijk? Naar schatting verspillen organisaties tussen de 20% tot 40%. Procesmanagement kan voor organisaties veel opleveren, maar perfect kan het nooit zijn. Een organisatie die goed presteert is in staat om de processen continu aan te passen aan de behoeften van de klant en/of de omgeving. In deze whitepaper gaan we in op de uitdagingen rondom een succesvolle implementatie van procesmanagement.

Procesmanagement is een traject vol uitdagingen

Voor het succesvol implementeren van procesmanagement komen een aantal uitdagingen kijken:

  1. Eenzijdige focus of kortetermijnvisie vermijden.
  2. Bedenk of modellering zin heeft.
  3. Ga na tot welk detailniveau de organisatie moet gaan.
  4. Bedenk wie de eigenaar is en welke rol de eigenaar heeft.
  5. Verdergaande standaardisatie of professionele vrijheid?

Hieronder hebben we drie van de vijf uitdagingen uiteengezet:

  1. Eenzijdige focus of kortetermijnvisie vermijden.

Waarom moeten eenzijdige focus of kortetermijnvisie vermeden worden? Eenzijdige acties richten zich voornamelijk op het oplossen van één probleem, waardoor er geen structurele verbetering ontstaat. Met kortetermijnvisie kijken bedrijven naar het verkomen van hoge kosten, wat het creëren van kortetermijnwinst is.  Processen worden minder bekeken vanuit een lange termijn.

  1. Bedenk of modellering zin heeft.

Wanneer heeft modellering eigenlijk zin? Modellering is vooral nuttig om meer inzicht in de processen te krijgen. Modelleren zorgt voor aanpassingen in het beleid en de uitvoering.

  1. Ga na tot welk detailniveau de organisatie moet gaan.

Tot welk detailniveau moet je gaan? Bij de bespreking voor de detaillering van een procesbeschrijving ontstaat er altijd discussie. Een globale procesbeschrijving of een gedetailleerde procesbeschrijving, beide heeft zijn voor- en nadelen.

Download de whitepaper
Download vrijblijvend de volledige whitepaper over procesmanagement. Deze whitepaper gaat dieper in op de 5 uitdagingen die een organisatie tegen komt tijdens de implementatie van procesmanagement.

 

Download de whitepaper
Download