Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Whitepaper Predictive analytics

Wat zijn de succesfactoren van predictive analytics?

Predictive analytics is een BI vorm die al een tijdje mee gaat. Toch lijkt deze vorm steeds vaker op te duiken. Het grootste verschil met andere BI modellen staat al in de naam: predictive, oftewel voorspellend. Predictive analytics is een van de meest praktische, maar ook ingewikkelde toepassingen van BI. Met predictive analytics gaat het om het voorspellen wat mensen doen. Welke consument gaat welk product aanschaffen? Waarom wil iemand dat specifieke programma op tv zien? Maar een ander voorbeeld (voor politie of de creditcardindustrie) is bijvoorbeeld ook: op welk moment gaan mensen frauderen of stelen?

Wat is het verschil tussen predictive analytics en andere vormen van BI?
Om te kunnen zien hoe predictive analytics zich verhoudt tot andere vormen van BI, is het model van Gartner gebruikt. In het model komen 4 soorten analytics aan de orde:

BI model Gartner

 1. Discriptive analytics
  In deze veel voorkomende BI vorm kijken we terug naar het verleden. Wat is er gebeurd, wie heeft wat gedaan, door wie en waar? We noemen dit ook wel de ‘rearview mirror BI’. De centrale vraag bij discriptive analytics is: wat is er gebeurd?
 2. Diagnostic analytics
  Hierbij kijken we ook naar het verleden, maar er is ook een analyse over waarom bepaalde dingen gebeurd zijn. De centrale vraag bij diagnostic analytics is: waarom gebeurde het?
 3. Predictive analytics
  Natuurlijk is het verleden erg belangrijk, maar BI wordt pas echt nuttig als we er ook iets mee kunnen in de toekomst. Predictive analytics doet voorspellingen op basis van data uit het verleden. De centrale vraag bij predictive analytics is: wat gaat er gebeuren?
 4. Prescriptive analytics
  Prescriptive analytics is de volgende stap voor de toekomst voorspellen. Vragen die centraal staan bij prescriptive analytics zijn: Welke toekomstscenario’s zijn er en hoe kunnen we deze beïnvloeden? Hoe kunnen we het laten gebeuren? Of Wat kunnen we doen op het moment dat het gebeurd?

Download de whitepaper
Wilt u meer te weten komen over predictive analytics? Download dan nu geheel vrijblijvend de whitepaper “Predictive analytics” en ga er nog dieper in. De whitepaper gaat nog in op het succes van predictive analytics en geeft u een duw in de goede richting om te beginnen.

 

 

Download de whitepaper
Download