Weerstand of vertrouwen?
Gemeenten dienen mee te gaan met de tijd en zijn daarom steeds meer bezig met onderwerpen als datagedreven werken. Maar hoe pak je dit aan? Waar liggen de kansen met het gebruik van data? Voor veel gemeenten is het vaak tasten in het duister. Wat is tegenwoordig allemaal mogelijk en wat wordt geaccepteerd?
Data is onderdeel van ons leven. We accepteren vaak voorwaarden zonder deze allereerst goed door te lezen, enkel omdat we een bepaalde app op onze telefoon willen gebruiken. Data wordt continu en overal van ons verzamelt, vaak zonder enige problemen. Echter, wanneer onze eigen gemeente met onze data algoritmes gaat maken ligt de grens vaak ergens anders.
Technologische ontwikkelingen
De ontwikkelingen op het gebied van data zijn enorm. Gemeenten zijn veel bezig met het bedenken van oplossingen voor maatschappelijke problemen zoals bijvoorbeeld criminaliteit. Steeds vaker worden er speciale afdelingen gestart om grote hoeveelheden data te analyseren en daarbij de maatschappij te verbeteren. Neem de gemeente Tilburg, zij hebben grote hoeveelheden aan data geanalyseerd en konden de conclusie trekken dat gezinnen met tieners tussen de 12 en 18 jaar meer kans lopen op inbraken dan overige gezinnen. De reden hiervan in echter niet bekend. Aan de ene kant kan de gemeente Tilburg hierop inspelen door meer politie in te zetten in deze wijken, maar in hoeverre lost dit het probleem direct op wanneer de reden van deze inbraken onbekend is?
Data ethiek
De ethische kant komt daarbij direct kijken, aangezien verschillende instanties onze data gebruiken om een bepaalde conclusie te trekken. Ook al geven wij via onze telefoon gemakkelijk persoonlijke data van onszelf bloot, wanneer de overheid met onze data aan de slag gaat ontstaat er vaak veel weerstand. Maar waarom is dit? Het oplossen van een probleem als criminaliteit is toch voor iedereen gunstig?
De Informatiegestuurde Overheid
Voor gemeenten is het daarom vaak lastiger om bepaalde datagedreven technieken toe te passen, aangezien om de kleinste aanpassingen al weerstand kan ontstaan. Om als overheid of organisatie meer te weten te komen over data governance, het vertrouwen of de weerstand bij het gebruik van data is het congres De Informatiegestuurde Overheid 2020 de plek voor jou. Diverse inspirerende sprekers vertellen over hun ervaringen of problemen in het toepassen van een informatie- en datagestuurde organisatie. Klik hier om je direct aan te melden voor 26 maart 2020!
(bron: trouw.nl)