Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Wat kunt u met een API?

API’s voor beginners

De vraag “wat kan ik met een API” leeft zeker in business, developers en IT-managers kringen. Toch staat het ontwikkelen van API’s in nog niet veel organisaties op de prioriteitenlijst. Sneller innoveren dan de rest van de markt, mobiel zaken doen en migreren naar de hybrid cloud staan daar wel op. Toch kunnen API’s al deze doelstellingen faciliteren. En daarnaast kunnen API’s helpen nog veel meer doelstellingen te realiseren.

Wat kan ik met een API?

Een API is een product dat precies past bij de wensen en behoeften van de gebruiker. Het combineert verschillende programma’s die zijn afgestemd op de behoeften van de gebruiker en niet afhangen van bepaalde software in de back end. Met een API kunt u kort samengevat deze doelstellingen bereiken:

  1. Verrijken en informeren

Perception API’s maken inzichtelijk waar mensen zich mee bezig houden. Enrichment API’s geven achtergrondinformatie over een bepaalde historie, bijvoorbeeld medische informatie of informatie over wat er in het verleden met een klant is gebeurd.

  1. Real-time een actie uitvoeren

Onder Action API’s vallen bijvoorbeeld push notificaties en human-task management systemen. Hiermee kan na melding direct een actie worden uitgevoerd. 

  1. Kansen identificeren

Denk bij detection API’s bijvoorbeeld aan sensor monitoring, locatie detectie en predicitive analytics. Deze informatie biedt inzicht in mogelijkheden en kansen om te ontwikkelen en de markt te laten groeien. 

Aan de slag met een API

Bent u geïnteresseerd in het ontwikkelen van een API? Wilt u aan de slag een API te ontwikkelen? Neem dan deze 5 basisprincipes in acht:

  • Zie een API als een product. Een API deelt een gekozen onderwerp openlijk met een bepaald publiek, onder bepaalde voorwaarden en condities.
  • Experimenteer, leer en schaal bij. Een experimentele ontwikkelingsmethode is voor API’s heel effectief. Van trial & error wordt de API snel beter en nog beter afgestemd op haar gebruikers.
  • Neem de wet- en regelgeving in acht. Zet de API in als poort van het domein. Op deze manier kunt u monitoren wie de API gebruikt en onder welke voorwaarden. Wie krijgt toegang tot wat?
  • Zet een API platform in voor een specifieke functie. Op deze manier worden API’s gemakkelijk te maken, gebruiken en delen. Allemaal op een veilige manier. 
  • API’s kunnen publiek zijn, maar ook intern. Veel organisaties gebruiken API’s om samen te werken en voor innovatie van hun IT en business systemen.

Wilt u zich verder verdiepen in wat API’s voor uw organisatie zouden kunnen betekenen? En wat de basisprincipes zijn voor het ontwikkelen van API’s? In deze whitepaper API’s for Dummies worden de basisbeginselen uitgelegd.

 

Download de whitepaper
Download