Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Wat kan Windows Virtual Desktop voor jóu betekenen?

Op de moderne werkplek gebruiken mensen moderne applicaties en persoonsgeboden devices. Toch? Niet altijd. Sommige organisaties stellen géén persoonsgeboden devices ter beschikking aan hun medewerkers. Voor bepaalde applicaties of scenario’s is een persoonsgeboden device niet de volledige oplossing. In welke situaties is dit het geval?

 

  1. Binnen bepaalde organisaties spelen security en reguleringen een cruciale rol. Financiële bedrijven, overheidsinstellingen en gezondheidsorganisaties willen bijvoorbeeld vaak dat gebruikers data alléén binnen de ‘muren’ van een applicatie consumeren. Gevoelige gegevens mogen absoluut niet achterblijven op een device.
  2. ‘Flexibiliteit’ is hét sleutelwoord voor bedrijven die te maken hebben met fusies of veel werken met tijdelijke medewerkers. Zij moeten snel een moderne werkplek met alle bijbehorende applicaties kunnen opzetten in een veranderende omgeving.
  3. Veel gebruikers werken tegenwoordig niet meer (exclusief) op een device van de organisatie. Vaak nemen zij een eigen apparaat mee dat aangenaam werkt binnen hun functie. Het probleem: hoe zorg je ervoor dat zij daarop prettig en veilig met bedrijfsapplicaties kunnen werken?
  4. Sommige bedrijven werken met zware grafische designapplicaties. Daarnaast zijn er binnen iedere organisatie nog wel traditionele, niet-web-based Windows-applicaties in de omloop. Het is niet altijd even makkelijk om deze goed te laten werken op ieder apparaat.

Herken jij (een van) deze situaties? Dan kan Windows Virtual Desktop interessant voor je zijn. Maar waarom precies?

Traditionele oplossing versus Windows Virtual Desktop: vier verschillen

Wat kan Windows Virtual Desktop precies voor je doen? Die vraag beantwoorden we door de oplossing te vergelijken met traditionele ‘Infrastructure-as-a-model’-oplossingen. Wat zijn de voornaamste verschillen?

  • Werk je met een traditionele oplossing, dan moet je zelf veel werk verrichten. Naast installeer- en updatetaken slorpen beheerwerkzaamheden een groot deel van je tijd op. Daardoor werk je vaak op een reactieve manier – je stuurt aan op issues wanneer deze optreden en je bent veel bezig met onderhoud. Het resultaat: je loopt (soms enkele jaren!) achter qua updates en functionaliteit. Gebruik je Windows Virtual Desktop – de ‘Platform-as-a-Service’-variant op de traditionele oplossing – dan hoef je je niet druk te maken over zaken als back-ups, updates en onderhoud. Omdat je de oplossing afneemt als dienst, heb je véél meer tijd om een actieve rol aan te nemen en je te richten op de ervaring van eindgebruikers. Daarmee treed je veel meer in een regierol.
  • Wil je verschillende klanten of gescheiden organisatieonderdelen binnen je eigen bedrijf kunnen opdragen om een ‘stukje’ van de organisatie te beheren binnen dezelfde oplossing? Een traditionele oplossing is daarvoor niet geschikt – het volwaardig delegeren van rollen naar andere organisatieonderdelen of klanten is simpelweg onmogelijk. Maar met Windows Virtual Desktop kan dit wél.
  • Als je binnen een traditionele oplossing een applicatielandschap installeert, ben je vaak afhankelijk van de applicatieleverancier. Deze komt meestal met strikte regels. Een traditionele oplossing is daarom beperkt in het flexibele gebruik van verschillende (client- en server)besturingssystemen. De uitkomst: Windows Virtual Desktop, een oplossing die het wél toelaat om in zo’n situatie gewoon dezelfde techniek en applicaties te blijven gebruiken!
  • Moderne authenticatie en beveiliging zijn slechts zeer beperkt mogelijk in een traditionele oplossing. Windows Virtual Desktop, daarentegen, zorgt voor een moderne beveiliging. Je profiteert van een naadloze integratie van bestaande methodieken, zoals conditionele toegang en multifactor-authenticatie.

Van reactief naar actief: tijd om de touwtjes in handen te nemen

Hoe Windows Virtual Desktop werkt in de praktijk? Wortell is er volop mee bezig. Momenteel hebben we bij een groot aantal organisaties proofs of concept en testtrajecten lopen. Bij diverse andere klanten kijken we naar de uitrol van een productieomgeving.

Een kort voorbeeld. Eén klant heeft jaren geleden een traditionele on-premise-oplossing laten installeren door een externe partij. Updates zijn vervolgens uitgebleven. De bewuste organisatie werkt nu met ons aan het uitrollen van Windows Virtual Desktop en het migreren van álle applicaties naar de cloud. Wat wij zien? Waar de organisatie zich veel bezighield met machineonderhoud, beheer en updates, beweegt zij nu naar een regierol. Waarom? Ze neemt een dienst af en kan zich daardoor focussen op de eindgebruikerservaring (in plaats van op de infrastructuur daaronder). Kortom, deze klant neemt afscheid van reactieve taken en gaat actief te werk!

Bij Wortell hebben we een vijfdaags proof-of-concepttraject gecreëerd. Wat dit betekent? In vijf dagen begeleiden we je bij het opstellen van de requirements voor een solide proof of concept, houden we een inspiratiesessie en zorgen we voor een implementatie. Tijdens de afrondende evaluatie bespreken we de resultaten en kijken we gezamenlijk naar mogelijke volgende stappen. Lijkt dit je wat? Neem gerust contact met ons op.

Wortell

Wij maken organisaties klaar voor de uitdagingen van de toekomst. Zodat zij gemakkelijker hun werk kunnen doen. Overal, altijd en op elk apparaat.

Lees verder

 

Bezoek de website